Amnesty-kritiken: Teknikjättarna blundar för barnarbetet

2017-11-15 13:57  
Microsoft hör till företagen som gör minst för att sätta stopp för barnarbete, enligt Amnesty International. (Bilden har inget sammanhang med Amnestys rapport) Foto: TT / AP Photo / Muhammed Muheisen, Alamy

Elektronik- och bilföretag bryr sig inte om att sätta stopp för barnarbete hos underleverantörer som framställer kobolt till deras batterier, enligt Amnesty International. Bland dem som gör minst finns jättar som Microsoft.

Över hälften av den kobolt som används i uppladdningsbara litiumbatterier kommer från Kongo-Kinshasa. En femtedel av den bryts för hand – ofta under mycket svåra förhållanden, av både vuxna och barn, avslöjade Amnesty för två år sedan.

Kobolten från de aktuella gruvorna kunde kopplas till det kinesiska företaget Huayou Cobalt, som framställer produkter som används till de batterier som driver elbilar och andra elektroniska produkter.

Men inget av de stora teknikföretag som öppet anlitar Huayou Cobalt, eller med hög sannolikhet köper in kobolt från Kongo, har gjort tillräckligt för att se till så att människorättskränkningarna upphör, visar Amnestys nya rapport.

”När efterfrågan på återuppladdningsbara batterier ökar har företag ett ansvar när det gäller att bevisa att de inte profiterar på gruvarbetare som arbetar under hemska förhållanden i DRK (Kongo-Kinshasa). Framtidens energilösningar får inte byggas på människorättskränkningar”, säger Seema Joshi vid Amnesty International, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Barn bryter metall till it-jättarnas batterier

Apple har kommit längst på vägen. Företaget inledde i fjol ett samarbete med Huayou Cobalt för att upptäcka och ta itu med barnarbete. Vidare har Dell och HP börjat undersöka sina leverantörskopplingar till det kinesiska företaget, skriver Amnesty.

Men 26 av de undersökta bolagen – däribland Microsoft, Lenovo och Renault – har inte gått ut med några detaljer om sina leverantörer.

”När det nu gått två år är det fortfarande så att några av de rikaste och mäktigaste företagen i världen inte kontrollerar sina leverantörsled. Och även de som undersöker sitt leverantörsled är inte transparenta med vilka människorättskränkningar de upptäcker och hur de hanterar dessa”, säger Kathleen McCaughey vid Amnestys svenska sektion i pressmeddelandet.

Gigantiska flygplansorder står som spön i backen vid den pågående flygmässan i Dubai.

Europeiska flygplanstillverkaren Airbus har fått en rekordstor order på 430 flygplan av typen A320. Beställare är den amerikanska investeringsfonden Indigo Partners och ordern är enligt listpris värd 49,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 400 miljarder kronor.

Nedbrutet på flygbolag gäller beställningen 146 plan till Wizzair, 134 till Frontier, 70 flyg till Jetsmart och 80 plan till Volaris.

Strax därefter annonserade amerikanska Boeing att bolaget fått en jättebeställning på 225 stycken 737-plan från Flydubai, till ett värde av 27 miljarder dollar, knappt 230 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt