Amerikanska cyberkommandot slår till mot IS

2016-03-01 09:56 Monica Kleja  
Foto: Alamy

USA uppges för första gången ha slagit till mot IS med hjälp av sina militära hackare.

Det amerikanska cyberkommandot har under de senaste veckorna slagit till mot terrorgruppen IS, Islamiska staten, för första gången.

Detta uppgav tjänstemän på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i går på en presskonferens, enligt Wall Street Journal.

USA ska tidigare ha vidtagit vad som beskrivs som en lång rad åtgärder mot IS. Men de ska ha misslyckats med att förhindra att nätverk och datorer fortsatt används av terrorgruppen i syfte att rekrytera nya stridande, planera attacker och flytta resurser och pengar.

IS uppges främst utnyttja sina baser i Raqqa i Syrien och i Mosul i Irak för att träna jihadister och planera sina anfall i Mellanöstern och på andra platser i världen. Enligt Ashton Carter, USA:s försvarsminister, riktas den nu lanserade militära cyberkampanjen främst mot terrorgruppens it- och telekomsystem i Syrien.

Målet är att störa och bryta den Islamiska statens lednings- och kontrollsystem, att få dem sluta förlita sig på systemen, exempelvis genom att överbelasta nätverken så att de inte fungerar.

Cyberattackerna ska hittills ha haft avsedd effekt, rapporterar Wall Street Journal. Men vid presskonferensen var det samtidigt oklart om cyberförbandet lyckats stoppa IS användning av sociala medier, som Facebook och Twitter, eller om man försökt hacka sig in i datorerna hos högt uppsatta militärer och ledare.

Det amerikanska cyberförbandet är stationerat vid NSA:s (National Security Agency:s) högkvarter i Fort Meade i delstaten Maryland och skapades 2009. Förbandet utvecklar både defensiva och offensiva cybervapen och leds amiralen och befälhavaren Michael Rogers, som är chef för NSA.

 

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS