Digitalisering

Amerikansk internetpionjär kan bli ny ambassadör i Sverige

Matthew Barzun. Foto: Tom Geoff
Matthew Barzun. Foto: Tom Geoff

USA:s president Barack Obama har nominerat den 39 årige internetpionjären Matthew Barzun till ny ambassadör i Stockholm. I kväll röstar den amerikanska senatens utrikeskommitté om hans nominering.

Publicerad

UPPDATERAD med omröstningsresultat. (Se slutet av artikeln.)

Om senatens utrikeskommitté röstar för Matthew Barzun går bollen vidare till stor omröstning i Senaten.

Senatens går emellertid på en månads semester om en vecka och frågan är om Barzun hinner få sin officiella utnämning innan dess.

Men någon gång i höst kommer demokraten Matthew Barzun med största sannolikhet att ta över ambassaden i Stockholm efter den republikanske ambassadören Michael Wood, som gjorde sig långt mer känd i Sverige än någon amerikansk ambassadör före honom.

Matthew Barzun har dock några nya internetinstrument på sin sida för att sprida information om USA i Sverige.

I går lanserade Stockholmsambassaden en helt ny ”fan-sida” på Facebook och snart sjösätts en ny, modernare webbsajt.

Matthew Barzun har ett gediget internetkunnande. Han är en av dem som byggt upp internetpubliceringsjätten Cnet - ett av världens största företag inom internetpublicering.

Han började på Cnet redan 1993 när kommersiellt internet fortfarande var i sin linda. Han var inte grundare men anställd som nummer fyra i en koncern som i dag består av tusentals anställda.

Han blev tidigt aktieägare vilket gjorde honom till mångmiljonär efter att Cnet börsnoterades några år senare.

Han är en av de drivande personerna bakom Cnets snabba expansion och breddning och han avancerade snabbt i graderna.

När han 1998 blev Senior Vice President undrade San Francisco Cronicle hur en 28-åring kunde vara ”senior någonting över huvud taget”.

Drog in pengar till Obama
Matthew Barzun gick in som volontär i demokraten John Kerrys presidentvalskampanj vid förra presidentvalet i USA och han hade en stor roll i Barack Obamas valkampanj i det här valet.

Han var med i finansieringkommittén och var ansvarig för mer än en halv miljard dollar i kampanjbidrag, varav en stor del ur egen ficka.

Han lämnade Cnet för för snart två år sedan, när Cnet köptes upp av mediajätten CBS, och startade det egna företaget Brickpath LLC, ett konsultföretag för investeringar och rådgivning inom internetpublisering.

Matthew Barzun blev vald i första omröstningen
Hur det gick i den första omröstningen då?

Jo så här rapporterar Christopher Dunnett, ny chef för Public Affairs på amerikanska ambassaden i Stockholm, till Ny Teknik på onsdagen.

"Mr. Barzun was approved by the Senate Foreign Relations Committee yesterday. Now his nomination goes to the full Senate for a vote. Hopefully, this will happen before the Senate adjourns for its summer recess this Friday afternoon."

Och på fredagen gick det också vägen. Han godkändes av Senaten och den 12 augusti svär han ambassadörseden för president Barack Obama.