Amerikansk analysfirma: Kry kan bli nästa enhörnings-företag

2019-02-14 09:20  
Svenska vårdappen Kry växer till Frankrike och Storbritannien. Foto: Janerik Henriksson / TT

Analyshuset CB Insights listar 50 startuper som kan vara på väg mot en värdering på en miljard dollar. Vårdtjänsten Kry med på listan som enda svenska bolag.

Så kallade ”enhörnings-företag” har nästa fått en mytisk betydelse för startup-världen. Med enhörning i det här sammanhanget menas teknikföretag som värderas till minst en miljard dollar inom tio år från sin start. Som exempel på svenska bolag som har nått den statusen kan nämnas Mojang, Klara och Spotify.

Nu kan ännu ett svenskt bolag vara på väg att sälla sig till den skaran. Den New York-baserade analysfirman CB Insights, som fokuserar på att följa utvecklingen i startupbolag, har tagit fram en lista med 50 bolag världen över som kan vara på väg mot en värdering på en miljard dollar, skriver The New York Times.

Kry öppnade nyligen en fysisk vårdcentral

Den digitala vårdtjänsten Kry är det enda svenska bolaget som syns på listan. Kry ägs och drivs av företaget Webbhälsa, startat 2014. Under de senaste åren har Kry växt snabbt på den svenska marknaden, och tog i november steget in i den fysiska vården genom att öppna en vårdcentral i Lund.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt