Digitalisering

Amerikaner stöder teleövervakning

Demonstranter som stöder Edward Snowden, i Union Square Park, i New York. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix
Edward Snowden jobbade på uppdrag hos National Security Agency, NSA, under tre månader. Han befinner sig efter avslöjandet i Hongkong. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix

Washington (TT-AFP-Reuters). En majoritet av amerikanerna stöder USA:s omfattande övervakningsprogram, visar en mätning som Pew gjort åt Washington Post. Edward Snowden stöds dock av ett upprop på internet som vädjar till Obama att benåda Snowden om han döms.

Publicerad

Edward Snowden, som läckte uppgifter om USA:s enorma övervakningsprogram Prism, till Washington Post och brittiska The Guardian, har stöd hos en del amerikaner. Över 30 000 personer stödde på internet en vädjan till president Barack Obama att benåda Snowden om han åtalas och döms. Om uppropet samlar 100 000 namn före 9 juli kommer Vita huset att ta upp det till övervägande och svara, allt enligt Obamaregeringens rutiner som infördes för att engagera folket i politiken.

56 procent av de tillfrågade i mätningen tyckte att det var godtagbart att underrättelseorganet NSA hade tillgång till privatpersoners teletrafik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här