Amazons vinst fördubblas – Bezos lämnar som vd

2021-02-03 07:40  
Amazons grundare och vd, Jeff Bezos. Foto: Marcus R. Donner/AP/TT

Amazon-grundaren Jeff Bezos avslöjade på tisdagskvällen att han lämnar sin roll som verkställande direktör för teknik- och e-handelsjätten i år och blir styrelseordförande.

Företaget uppgav också att Andy Jassy, ​​som leder Amazon Web Services, tar över som vd under det tredje kvartalet.

Tillkännagivandet kom samtidigt som Amazon rapporterade ett fjärde kvartal med vinster som mer än fördubblades till 7,2 miljarder dollar (drygt 60 miljarder kronor) och där intäkterna steg med 44 procent till 125,6 miljarder dollar. Därmed slogs analytikernas uppskattningar om 119,7 miljarder dollar, enligt data från Refinitiv.

Det är första gången som företaget rapporterar tre rekordresultat i rad och en kvartalsförsäljning på över 100 miljarder dollar.

Jeff Bezos, som startade företaget för 27 år sedan som en internetbokhandlare, publicerade ett meddelande till sina anställda på Amazons webbplats:

"Som styrelseordförande kommer jag att vara engagerad i viktiga Amazon-frågor. Men jag kommer också att ha den tid och energi jag behöver för att fokusera på Day 1-fond, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post och mina andra passioner."

Han tillade: "Jag har aldrig haft mer energi, och det här handlar inte om att gå i pension."

Innan bokslutet för det fjärde kvartalet och beskedet från Jeff Bezos avslöjades steg Amazons aktie med 1,1 procent på New York-börsen. I den inledande efterhandeln steg aktien drygt en procent.

Läs mer: Amazons robottaxi Zoox kör fort – och länge

Mer om: Amazon Jeff Bezos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt