Amazons Alexa lyssnade på och spred privat samtal

2018-05-25 11:15  

Amazons röstassistent Alexa har lyssnat på en privat konversation och spridit den vidare.

Alexa bor i Amazons Echo-enheter. Echo är en produktfamilj av olika typer av smarta högtalare. De har blivit en storsäljare i flera länder, inte minst i USA.

E-handelsjätten har dyrt och heligt lovat att Echo inte spelar in samtal så länge inte aktiveringsordet Alexa uttalas. Men användaren Danielle, från Portland i delstaten Oregon, har fått anledning att tvivla på det. Nyligen fick hon ett oväntat telefonsamtal från en av makens arbetskamrater.

– Dra ur sladden till dina Alexa-enheter med en gång, du har blivit hackad.

Danielle trodde att arbetskamraten skämtade varpå han återgav ett samtal han inte borde kunna känna till. Till tv-stationen Kiro 7 News berättar hon att hon hört av sig till Amazon – som i sin tur bekräftar Danielles version: hennes Echo-enhet hade skickat en privat konversation till en person i hennes kontaktlista.

Amazons förklaring till händelsen låter i bästa fall häpnadsväckande märklig. Den vittnar också om att Amazons enheter är sårbara för den här typen av händelser.

– Echo vaknade på grund av ett ord i en konversationen i bakgrunden som lät som 'Alexa'. Därpå uppfattades den fortsatta konversationen som en förfrågan om att 'skicka meddelande'. Alexa frågade då '[kontaktnamn], korrekt?' och uppfattade sedan konversationen i bakgrunden som 'korrekt', säger en talesperson för Amazon.

– Hur osannolikt detta än är så överväger vi alternativ för att göra ett sånt här fall än mer sällsynt.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt