Amazon Web Services öppnar i Sverige

2018-12-12 09:41  
Foto: Imago stock/IBL

Amazon har ännu inte slagit till mot den svenska detaljhandeln. Nu är AWS:s molntjänster tillgängliga i Sverige och resten av Norden.

Beskedet kom på en fullsatt presskonferens i centrala Stockholm på onsdagsmorgonen. Detta innebär att kunder i Sverige och resten av Norden nu kan köpa lokal datalagring från AWS i Sverige, samt erbjuds en mängd olika molntjänster.

Lanseringen är den femte som molnjätten gör i Europa.

Amazon har så här långt byggt tre datacenter i Sverige: i Västerås, Eskilstuna och i Katrineholm, och det är där företagskunder ska lockas att placera sin data.

Läs mer: AWS: "Sverige-expansionen är långt ifrån färdig"

Bland nordiska företag som redan utnyttjar Amazons molntjänster finns Scania, Volvo, Nokia och Telenor.

”Tiotusentals nordiska kunder har använt AWS från andra regioner runt om i världen, men många har sagt till oss att de vill ha en nordisk region så att de lättare kan sköta uppgifterna som kräver snabbast datahastighet samtidigt som de har full kontroll över sin data”, säger Andy Jassy, högste chef på Amazon Web Services i ett pressmeddelande.

Förhandsspekulationer gjorde annars gällande att Amazons presskonferens skulle handla om en etablering av en svensk e-handelstjänst.

Läs mer: Teknikchefen bakom världens största molnföretag Amazon: ”Röstteknik här för att stanna”

Rykten om en svensk etablering har florerat sedan det blev känt att Amazon i våras köpt mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för att bygga åtta byggnader om vardera 25 000 kvadratmeter. Totalt handlar det om 300 000 kvadratmeter mark för totalt 60 miljoner kronor, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.

Till spekulationerna bidrog också att svenska Postnord tecknat ett treårsavtal med Amazon, en förlängning av ett tidigare avtal.

Läs mer: Här öppnar AWS sitt svenska startupcenter

Dagens industri rapporterade i somras om att Amazon ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster i Sverige, och att företaget köpt upp Internet-domänen amazon.se.

Kalle Wiklund

Mer om: Amazon AWS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt