Amazon önskar sig svenska röstbolag

2018-03-27 09:50  

Med ett nytt inkubatorprogram ska Amazon hitta nästa stora grej inom röstteknik.

Eric Morales, startupansvarig på Amazon Web Services i Norden och Baltikum, kallar det ”röstens gryning”. Det är inte bara ett försök att vara poetisk, utan syftar på att tillämpningen av röstteknik fortfarande är i sin linda.

– Tänk på alla dem vars yrke är webbdesigner i dag. De kanske blir röstutvecklare i en värld där röstdesign blivit ett hantverk, säger Morales.

Det med AWS nära besläktade näthandelsföretaget Amazon har via sin Alexafond precis utannonserat något de kallar Alexa Accelerator, ”en global jakt på lovande startuper som utvecklar röstteknik för bland annat smarta hem, underhållning, finans och uppkopplad inlärning”.

Läs mer: Smarta högtalaren har blivit en del av familjen: ”Alexa läser sagor för våra barn”

Utvalda bolag kan i Seattle eller London få delta i ett program med syftet att utveckla teknik och affär. Och ett sådant bolag kan mycket väl komma från Sverige, anser Eric Morales.

– Norden är en extraordinär region för vår verksamhet.

Han får medhåll av sin kollega Darren Mowry, chef för affärsutveckling för AWS i Europa.

– Vi kan se att nordiska startupföretag kontinuerligt levererar bättre än förväntat jämfört med andra regioner. Vi ser flera exempel på detta i bland annat spelutvecklings- och fintechbranscherna, som exempelvis Bambora, Izettle och Mojang, för att nämna ett fåtal. Sådana framgångssagor kan definitivt upprepas inom röstteknik, säger Darren Mowry.

Ett potentiellt bekymmer är att Alexa inte förstår svenska, något som gjort att röstteknik – åtminstone sett till konsumentanvändning – ligger efter i Sverige. Eric Morales kontrar med att startupbolag i dag ändå måste tänka globalt från början.

Läs mer: KTH:s mål för röstassistenterna: ett intressant samtal i 20 minuter

Då återstår ändå frågan hur redan etablerade företag med svenska kunder ska närma sig röst som kommunikationskanal och varumärkesbygge. Husqvarna gick häromdagen ut med att man ska kunna styra sin gräsklippare via Alexa, men då på engelska.

– De mindre språken kommer, försäkrar Morales.

– Jag tror att Amazon tyckte det var viktigare att komma i gång med några språk, se till att göra upplevelsen riktigt bra och få bort en del skavanker. Därefter kan man satsa på stöd för fler språk.

Peter Ottsjö

Mer om: Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt