Amazon och Sony leder utvecklingen

2009-09-08 23:00  

Amazons läsplatta Kindle och Sonys nya Daily Reader slåss om att bli för böcker vad Ipod blivit för musik.

Amazon tog e-bokläsarna till en ny nivå med Kindle som lanserades i november 2007. Kindle är uppkopplad via mobilnätet och användarna kan köpa böcker trådlöst. I februari i år kom Kindle 2, som är nio millimeter tjock och har en sextumsskärm med sexton gråskalor.

Bara ett par månader senare kom storebror Kindle DX med 9,7-tumsskärm, avsedd för studenter och tidningsläsare.

Amazons främsta utmanare är Sony, som släppt tre nya e-bokläsare. Intressantast är Daily Reader, eftersom den liksom Kindle har 3g-uppkoppling.

Daily Reader har en sjutumsskärm, och förutom att köpa böcker trådlöst går det att låna från bibliotek i vissa länder genom ett samarbete med Overdrive.com. Liksom vanliga böcker kan e-böcker dock vara utlånade!

Sony stöder det öppna e-bokformatet Epub och har fullt stöd för pdf, medan Kindle använder Amazons azw och har visst pdf-stöd. Kindles läsare fixar å andra sidan högläsning med text-till-tal-syntes. Mats Lewan

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt