Amazon köper sin svenska domän för miljoner

2017-04-07 07:58  
Amazon Web Services startar en region med tre datahallar i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Premiären sker nästa år. Foto: Amazon Web Services

Webbadressen amazon.se har länge tillhört en svensk kvinna. E-handelsjätten har länge velat få köpa den.

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon bryter ny mark i Sverige, senast med nyheten om att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. I det tysta har också en svensk grafisk designer sålt rätten till domänen Amazon.se till bolaget i en affär som beräknas vara värd en - fem miljoner kronor, skriver sajten Breakit.

Amazon behöver domänen om företaget till slut lanserar sin e-handel i Sverige. Men den har ägts av en svenska reklambyrå. Dess vd och enda anställda är en 59-årig kvinna som är grafisk designer och folkbokförd på Östermalm i Stockholm. Amazon ska flera gånger ha försökt köpa domänen men utan att lyckas - förrän nu.

Enligt registren för se-domänerna har äganderätten till domänen övergått via ett bolag som kontrolleras av kvinnan till ett av Amazons dotterbolag i Europa.

När Breakit når kvinnan lägger hon på luren med orden:

– Jag kan inte prata.

Läs mer:

Läs mer: Amazon i Sverige kan gynna svensk forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt