Amazon köper sin svenska domän för miljoner

2017-04-07 07:58  
Amazon Web Services startar en region med tre datahallar i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Premiären sker nästa år. Foto: Amazon Web Services

Webbadressen amazon.se har länge tillhört en svensk kvinna. E-handelsjätten har länge velat få köpa den.

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon bryter ny mark i Sverige, senast med nyheten om att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. I det tysta har också en svensk grafisk designer sålt rätten till domänen Amazon.se till bolaget i en affär som beräknas vara värd en - fem miljoner kronor, skriver sajten Breakit.

Amazon behöver domänen om företaget till slut lanserar sin e-handel i Sverige. Men den har ägts av en svenska reklambyrå. Dess vd och enda anställda är en 59-årig kvinna som är grafisk designer och folkbokförd på Östermalm i Stockholm. Amazon ska flera gånger ha försökt köpa domänen men utan att lyckas - förrän nu.

Enligt registren för se-domänerna har äganderätten till domänen övergått via ett bolag som kontrolleras av kvinnan till ett av Amazons dotterbolag i Europa.

När Breakit når kvinnan lägger hon på luren med orden:

– Jag kan inte prata.

Läs mer:

Läs mer: Amazon i Sverige kan gynna svensk forskning

Mer om: Amazon Domännamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt