Allvarliga problem med privata rymdskeppet

2004-06-22 13:31  
Problem på färden

Gårdagens lyckade rymdfärd kantades av flera allvarliga problem som kunde ha resulterat i en olycka. Därför stoppas vidare flygningar till dess orsaken är klarlagd.

Mike Melvill efter rymdfärden
Efter de första gratulationerna och hyllningarna av den första privata rymdfärden med farkosten Space Ship One meddelade piloten Mike Melvill att han råkat ut för flera allvarliga tillbud under resan.

Bland annat hade han tappat kontrollen över farkosten när han precis nått gränsen till rymden. Hade det inträffat tidigare hade färden kunnat sluta i en katastrof, meddelade Melvill.

Dessutom hörde han en kraftig smäll när raketmotorn tändes. Det kan ha berott på att en detalj kring dysan deformerades. Melvill hade också problem att hålla farkosten på rätt köl och tippade både till höger och vänster 90 grader.

Farkostens konstruktör Burt Rutan meddelade att man inte kommer att genomföra fler flygningar förrän man har kommit till rätta med problemen.

Senare i år var det tänkt att Space Ship One skulle genomföra de flygningar som kan ge projektet det utställda X-Prize, 10 miljoner dollar för den som först transporterar tre personer till rymden och tillbaka till jorden, och sedan med samma farkost gör om bedriften inom en tvåveckorsperiod.

Paul Allen och Burt Rutan
För finansieringen av rymdfärderna står Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade Microsoft. Den tillbakadragne miljardären har satsat 20 miljoner dollar i projektet, och han deltog personligen vid gårdagens flygning.

Bland den övriga publiken på flera tusen personer som deltog på flygplatsen i Mojaveöknen var förre astronauten Buzz Aldrin, liksom Konrad Dannenberg, en av raketpionjären Werner von Braun medarbetare och en drivande kraft i USAs officiella rymdprogram, lett av Nasa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt