Allvarlig kris för Ice.net

2008-07-28 13:13  

Styrelseordförande Magnus Hybbinette och ytterligare en ledamot hoppar av styrelsen för Nordisk Mobiltelefon, efter bara två veckor. Det bekräftar Per Månsson, vd för Ice.net, för Ny Teknik.

Magnus Hybbinette och Stephen Weiss motiverar sina avhopp med att amerikanska Qualcomm, näst största ägare i Nordisk Mobiltelefon, backar från tidigare löfte om finansieringshjälp.

-Under det enda styrelsemöte som jag hann med att delta på lade vi upp en ekonomisk plan för bolaget som nu faller samman, säger Magnus Hybbinette till Telekomnyheterna, som citeras av Realtid.se.

Magnus Hybbinette går så långt som att säga att Nordisk Mobiltelefon nu får stora problem att överleva.

Per Månsson, vd för den mobila bredbandsoperatören Ice.net, som ägs av Nordisk Mobiltelefon, bekräftar för Ny Teknik att de två nyvalda styrelseledamötena lämnat styrelsen. Men han vill inte kommentera uppgiften om att kapitaltillskottet från Qualcomm uteblir.

- Vi kommer att släppa mer information om bolagets fortsatta kapitalisering senare i veckan.. Men jag kan säga så mycket som att Qualcomm kommer att fortsätta att stödja bolaget, säger Per Månsson.

Men vad detta ”stöd” innebär vill han inte utveckla.

Enligt Rikard Slunga, vd för den sevsnak delen av Ice.net, stämmer dock inte mediauppgiften om att Qualcomm ändrat sig.

-Uppgiften att Qualcomm inte kommer att ge oss mer pengar är fel. Vi får fortsatt finansiering av våra ägare. Även Qualcomm. Hur mycket kan jag dock inte säga, eftersom jag är på semester, säger han.

Qualcomm äger 17 procent av Nordisk Mobiltelefon, medan norska Orkla äger 20 procent, och grundaren Arnfinn Röste 10 procent

Qualcomm gick in som delägare för att ge stöd åt sin mobila lösning cdma2000, som är den lösning som Ice.net valt att använda och som ibland kallas för glesbygds-3g.

Redan i våras behövde Nordisk Mobiltelefon pengar för den fortsatta utbyggnaden. Men nyemissionen blev långt ifrån fulltecknad.

Bolaget hade hoppats få in 320 Mkr, men fick bara in 29 miljoner kronor. Det var dåvarande storägaren Arnfinn Röste som den gången valde att inte teckna sig för nya aktier.

Nordisk Mobiltelefon/ Ice.net

Nordisk Mobiltelefon bygger ett 3g-nät på gamla nmt450s frekvenser, med ett tillstånd som kostade 86 miljoner kronor vid PTS auktion 2005. Sedan förra året erbjuder Nordisk Mobiltelefon mobilt bredband och nu även mobilsamtal.

Moderbolaget heter fortfarande Nordisk Mobiltelefon, men operatörstjänsten bytte namn till Ice.net i våras för att ha samma namn i Sverige, Norge och Danmark.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt