Allt pekar mot Indien för Volvo IT

2015-02-06 13:20  
Sundar Sankaralingam Foto: Tech Mahindra

Det är bara veckor kvar innan försäljningen av Volvos stora it-verksamhet med flera tusen anställda offentliggörs. Världens stora konsultbolag har guldvittring men det kan bli en relativt okänd indisk konsult som tar hem affären.

Volvo-chefen Olof Persson bekräftade vid bokslutspresentationen i går torsdag att det pågår en översyn av it-verksamheten och att det kommer ett besked inom kort.

- Vi arbetar så fort vi kan med den här frågan och vi lovar att det kommer ett besked nu under första kvartalet, säger Olof Persson.

En av Volvos storägare Christer Gardell har länge varit kritisk till att Volvo IT skulle vara en del av Volvo.

- Jag tror inte att Volvo är den mest effektiva leverantören av it-tjänster, sa Christer Gardell till Dagens Industri för ett år sen.

Det stod då klart att flera stora it-konsultbolag uppvaktat Volvo med konkreta förslag om att ta över Volvo IT.

Företag som nämnts i spekulationerna är alla de stora - från de amerikanska jättarna IBM, HP och CSC till europeiska Tieto, CGI och Capgemini. Även indiska Tata Consultancy Services, som under tiotals år byggt upp en stor verksamhet i Sverige, är med på listan.

Men det företag som allt oftare pekas ut i spekulationerna är indiska Tech Mahindra, konsultdelen av den jättelika indiska industri- och tjänstekoncernen Mahindra Group, vars dotterbolag Mahindra & Mahindra var med i budgivningen på Saab Automobile.

- Det som är speciellt med Tech Mahindra är att de är sugna på att växa och de är redan inne i Volvosfären. Det är en väldigt het kanditat, sa IDC-analytikern Johan Hallberg till Ny Tekniks systertidning Digital Teknik i december..

Tech Mahindra gjorde sitt intåg i Sverige för våren 2013 när man köpte Sony Mobiles testlabb i Lund och deklarerade sin avsikt att växa i Sverige och Norden.

Ett år senare, i mars 2014, kom nyheten att Tech Mahindra vunnits anbudstävlingen om ett stort konsultkontrakt med Volvo Cars. Det gäller support av it-infrastruktur och service till Volvo Cars fabriker i Sverige, Belgien och Kina.

Nästa drag blev att öppna ett konsultkontor i Torslanda för att komma närmare sin nya storkund. Den etableringen skedde i höstas i samband med att avtalet med Volvo Cars började gälla.

- Genom att etablera oss här vill vi bli en seriös spelare i Sverige och visa att vi tänkt vara här under en lång tid, sa Sundar Sankaralingam, chef för Göteborgskontoret, till GP i höstas.

Exakt hur mycket av Volvo IT som kommer att säljas är fortfarande oklart.

- Vi ser över hela it-verksamheten, allt vi ägnar oss åt. En del är specifikt kopplat till vår kärnverksamhet och fullständigt avgörande, sa Volvo AB:s informationschef Kina Wileke till Ny Teknik i november förra året.

Volvo IT är ett av Sveriges största it-konsultföretag. Det har funnits som en intern avdelning inom Volvokoncernen i decennier, långt innan personbilarna såldes till Ford Motor Company

Från början var det i huvudsak Volvokoncernens stordatorer och industriell it som var i fokus men efterhand kom pc-hantering och affärssystemet SAP in bilden. Under 1980- och 1990-talens outsourcing-trend utökade Volvo IT sina domäner och tog över driften av många storföretags it-verksamhet.

De största kunderna i dag, undantaget Volvo Group och Volvo Cars, är SCA, Assa Abloy och Stockholm Stad.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Tech Mahindra

  • Indiskt konsultföretag med 95 000 anställda i 51 länder varav 200 i Sverige.
  • Omsättning cirka 3,4 miljarder dollar.
  • Dotterbolag till Mahindra Group som har 180 000 anställda i över 100 länder och omsätter 16,5 miljarder dollar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt