Allt fler loggar in med kroppen

2018-01-22 07:56  
Allt fler loggar in med sina kroppsdelar. Foto: TT

Allt fler använder en kroppsdel för att logga in i sina tekniska prylar.

Och trenden med att använda fingeravtryck eller ansiktsigenkänning väntas öka.

Varannan person i tidningen PC för allas årliga lösenordsundersökning använder en kroppsdel för att logga in i sina tekniska prylar. Av de 5.000 personer som svarade använder närmare hälften någon form av så kallad biometrisk inloggning - att låsa upp sin telefon, dator eller annan teknisk pryl med hjälp av till exempel sitt fingeravtryck eller ansikte.

Och även om siffran troligen är högre för tidningens läsare än för riket som helhet så är det en trend som kommer fortsätta att öka i takt med att fler telefon- och datortillverkare introducerar biometriska inloggningsalternativ, enligt tidningen.

Läs mer: Säpos 7 råd: Så skyddar du dig på nätet

Men de här inloggningsmetoderna behöver inte vara säkrare, anser Anders Wollner som är redaktör på teknikmagasinet.

– Det krävs ändå betydligt mer för att vi ska kunna känna oss helt säkra.

Den klassiska inloggningsmetoden med lösenord tappar mark i årets undersökning och hamnar först på andra plats med 20 procent av respondenternas svar som den metod man främst föredrar. Vinnaren, med en tredjedel av rösterna, går till inloggning med fingeravtryck, enligt undersökningen. Andra biometriska metoder, som att logga in med sitt ansikte, ögon eller röst är dock inte lika vanligt.

– De flesta användare verkar vilja ha det så enkelt som det bara går, och helst av allt slippa tänka på säkerheten alls, säger Anders Wollner, redaktör på PC för alla.

Mer om: Lösenord

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt