Allt fler använder sin mobiltelefon en längre tid

2018-11-05 09:28  
Allt fler köper en ny mobiltelefon med längre mellanrum. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Allt fler väljer att behålla sin gamla telefon längre, i stället för att köpa ny. Den bedömningen gör marknadsanalysföretaget IDC i en ny rapport, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Försäljningen av smarta telefoner har minskat med drygt fem procent i Sverige det senaste kvartalet, jämfört med samma period förra året. Globalt ligger siffran på sex procent.

– Marknaden drivs mycket av hur de nya telefonerna upplevs och har helt enkelt reagerat på en lite lägre innovationsgrad hos tillverkarna. Det upplevs som att tillverkarna mer går mot en stegvis förbättring – man gör lite större skärmar, lite bättre kamera, lite bättre processorer. Men det kommer ingen större förändring. Därmed upplevs det som att jag kan låta min telefon leva lite längre, säger Martin Sundblad, analytiker på IDC, till Ekot.

Läs mer: Hälften av alla som förlorar sin mobil vet inte hur den kan spärras

Företaget spår att utvecklingen globalt kommer att fortsätta neråt och börja återhämta sig först 2019, medan Sverige får vänta på tillväxt först 2021.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt