”Alldeles för känsligt läge på ITU-mötet”

2012-12-13 10:18  

FN bör få en aktiv, men inte dominerande roll, över regleringen av internet. Det visade en inofficiell omröstning på det viktiga ITU-mötet i går natt. Amerikanska delegater vill inte kommentera utfallet: ”Det är ett alldeles för känsligt läge”.

Efter en maratonsittning som avslutades först halv två i natt, lokal Dubai-tid, bad ITU:s ordförande om en inofficiell omröstning bland delegaterna.  Den visade att majoriteten anser att FN bör få en aktiv, men inte dominerande roll, över regleringen av internet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Detta förefaller dock ha varit en icke-bindande omröstning. Delegater uppgav till Reuters efteråt att de var osäkra över om förslaget antagits eller inte.  ITU har tidigare sagt att man föredrar en konsensuslösning, för att undvika en formell omröstning. 

Exakt hur allvarlig den föreslagna kompromissen är ville inte de amerikanska delegaterna svara på.

-Det är ett alldeles för känsligt läge just nu, konstaterade en i den amerikanska delegationen till Reuters.

Den kritiska frågan gäller nu om länder ska ha rätt att styra “adresseringen”, vilket vissa menar inkluderar internetadresseringen som ICANN ansvarar för idag. ICANN är en USA-baserad icke vinstdrivandeorganisation.

Detta anser dock amerikanska och europeiska delegationen vara helt oacceptabelt.

Mer om: ITU Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt