Alla termer på samma ställe

2009-03-20 07:30  

Äntligen finns alla termer på ett ställe! Nu ska det bli lättare att förstå varandra över fackgränserna.

Rikstermbanken är nu öppen för alla – och gratis.

Svenska Akademiens Horace Engdahl var på plats när Terminologicentrum, TNC, invigde Rikstermbanken, efter åratals utvecklingsarbete.

Närmare bestämt 40 år, skulle man kunna säga, för så länge sedan är det TNC började samla begrepp och termer i kortlådor och kartotek, innan datorerna kom in i bilden.

Då var det tekniska termer som gällde, nu har man sprängt alla gränser och samlar på samtliga facktermer – dock inte vanliga ord.

Rikstermbanken är efterlängtad av organisationer och myndigheter, av sjukvård och översättare.

– Hoppas den ska bli till nytta och glädje för vanliga medborgare också, sade infrastrukturminister Åsa Torstensson, som invigningstalade på Rosenbad på torsdagseftermiddagen och högtidligen klippte av det blågula bandet.

Snart kan missförståndens tid vara förbi, det går ju att ”slå upp” exakt vad en term eller ett begrepp betyder, också på andra språk än svenska.

– Det är aldrig en dum idé att fråga vad någon menar, påpekade Anna-Lena Bucher, vd på Terminologicentrum, i sitt anförande, och presenterade TNC som spindeln i nätet för terminologisamordning mellan olika myndigheter.

40 000 svenska termer och definitioner finns samlade, och fler ska det bli. För nu när lanseringen är avklarad är det dags att ta itu med resten: komplettering, uppdatering, revidering och utveckling av den egna programvaran, som termbanken bygger på.

En trolig utveckling blir ett diskussionsforum och en kommentarfunktion, där man kan klaga om man är missnöjd med en definition.

– Det finns ett stort intresse i Norge och Danmark för att bygga upp liknande termbanker, och vi hoppas att vår kan inspirera, sade Henrik Nilsson, terminolog på TNC.

Han beskrev på invigningen hur man hittar i banken.

– Det finns en sökmanual, men vi hoppas att den ska vara i högsta grad självinstruerande, sade Henrik Nilsson.

Ny Teknik testade servicen, när det var premiär för allmänheten kl 16.00 på torsdagen.Albedovisade sig vara en kvot av reflekterad och infallande solstrålning ochwürmen istid under yngre pleistocen i Alperna.

Adressen till denna ordskatt ärwww.rikstermbanken.se.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt