Alla svenskar kan få<br></br>bredband senast 2010

2007-02-15 12:53  
- Sverige kan ta tillbaka tätpositionen som it-nation, säger PTS generaldirektör Marianne Treschow.Foto: Tomas Oneborg

Med ytterligare en miljard kronor i bredbandsstöd ska alla svenskar kunna få tillgång till bredbandsuppkopplat internet, menar Post- och telestyrelsen. Samtidigt vill PTS isolera Telias nätbolag Skanova från övriga Telia för att få igång en verklig konkurrens.

- Sverige har halkat efter i bredbandsutvecklingen. Vårt förslag till bredbandsstrategi för Sverige beskriver vad som krävs för att vi ska kunna återta en tätposition som IT-nation, säger Marianne Treschow, generaldirektör på PTS, i en kommentar till den 163-sidiga rapporten som i dag lämnades till regeringen.

- Bredbandsstöd är en viktig del, men vi ser också att operatörerna måste vara garanterade lika behandling när de vill ha tillträde till det traditionella telenätet, säger hon.

136.000 står utan bredband
Om inget görs kommer 136.000 svenska hushåll och företag på avlägsna platser att aldrig få tillgång till bredband. Den slutsten drar PTS i sin rapport.

PTS föreslår därför ett statligt stöd för utbyggnad av bredbandsnätet till områden som i dag inte har tillgång till bredband. Den totala stödfonden föreslås uppgå till drygt 1,1 miljarder kronor, varav hälften kan hämtas från EU:s strukturfonder.

Kommunerna bör få huvudansvaret för planeringen, men staten ställer krav på en överföringshastighet på minst 2 megabit per sekund och att den som bygger nätet måste garantera att andra operatörer får tillgång till nätet.

Likabehandling av operatörer
Det måste också finnas konkurrens på marknaden, annars blir det svårt att nå målet, menar PTS.

Telia Sonera, som äger det värdefulla adsl-nätet i Sverige, det vill säga det gamla koppartrådsnätet som i dag kan användas för dataöverföring i höga hastigheter, ska inte kunna diskriminera andra bredbandsoperatörer genom att neka dem tillträde till telestationerna, menar PTS.

I Storbritannien har koppartrådsnätet isolerats från övriga British Telecom. En särskild enhet inom BT, Open Reach, sköter grossistförsäljningen och låter sig inte påverkas av övriga BT.

- En sådan modell, att bygga ett vattentätt skott mellan Telia Sonera Network Sales (Skanova) och Telia Sonera skulle avlägsna Telia Soneras incitament och möjlighet att utnyttja det övertag som bolaget har i och med att man äger nätet, skriver PTS i rapporten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt