Alcatel-Lucent skippar mobilt wimax

2008-12-15 10:08  
Ben Verwaayen

Ericssonkonkurrenten Alcatel-Lucent skär hårt i sina kostnader. Bland annat genom att begränsa FoU-satsningen till färre områden.

I fredags presenterade nytillträdde vd Ben Verwaayen en ny strategi för det fransk-amerikanska bolaget. Han kommer att sänka kostnaderna med 7,6 miljarder kronor nästa år.

–Det här är en rätt dramatisk förändring. Och jag säger inte att det här blir lätt, sa vd Ben Verwaayen, enligt nyhetssajten Total Telecom.

Han räknar med att marknaden för telekomutrustning och relaterade tjänster kommer att minska med mellan 8 och 12 procent nästa år. Och han menar att det är en försiktig bedömning.

Ericssons senaste besked är att man ”planerar för nolltillväxt” av marknaden 2009. Men det gäller enbart mobilsystemmarknaden.

Alcatel-Lucent kommer att minska antalet FoU-områden från sex till fyra.

De fyra nya är: Trådlös access och kärnnät; fast access och kärnnät; ip samt opto.

Alcatel-Lucent ska öka FoU-investeringarna i 4g-tekniken lte, 3g- tekniken wcdma samt programvara som tillåter öppna applikationer.

Bolaget betonar också betydelsen av teknik för fast bredbandsaccess såsom vdsl och optotekniken gpon samt 3g-tekniken cdma ev-do.

Däremot minskar man bland annat satsningarna på mobilstandarderna gsm och cdma-1x.

Alcatel kommer också att minska satsningen på wimax genom att i stället ingå i partnerskap.

–Wimax som alternativ till dsl (trådlös fast access) är en tjusig lösning för bredband överallt. Och det behåller vi. Världen har ändrats och vi ser inte lika aktivt på wimax som ett alternativ till mobila lösningar, som vi gjorde för några år sedan, sa Ben Verwaayen, enligt Total Telecom.

Bolaget ska minska antalet chefer med 1.000 personer från dagens 15.000, och minska antalet konsulter från 10.000 till 5.000.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt