Aktietorget uteslöt Global Gaming Factory

2009-09-10 09:06  

Global Gaming Factory åker ut från Aktietorget. Enligt aktiemarknadens disciplinnämnd har bolagets vd Hans Pandeya lämnat vilseledande information och fört aktieplacerarna bakom ljuset.

Efter ett granskning i Aktietorgets disciplinkommitté beslutade i går styrelsen för börsbolaget att genast utesluta Global Gaming Factory, GGF, från handelsplatsen.

Styrelsen anser att GGF:s ledning allvarligt överträtt reglerna när man inte säkrat att den information man lämnat om förhållanden inom bolaget varit korrekt och tillförlitlig. Man beklagar också att aktieplacerarna fått felaktig information.

GGF har tidigare i sommar meddelat att man avser att köpa fildelningssajten The Pirate Bay för 60 miljoner kronor och internetteknikbolaget Peerialism för 100 miljoner kronor.

Vd:n Hans Pandeya har också uppgett att det finns externa finansiärer till köpet.

Men vilka dessa är har Aktietorget och aktieplacerarna inte fått någon information om, trots att marknadsledningen upprepade gånger efterfrågat namnen på investerarna.

Senast den 30 juli meddelade GGF Aktietorget att man befann sig ”i slutförhandlingar med en global aktör” om ett fildelaravtal.

Den 26 augusti bad Aktietorget att få ta del av skriftlig information om slutförhandlingarna.

GGF presenterade då ett ”deal memo” från ett välkänt musikföretag. ”Onekligen en global aktör”, konstaterar disciplinkommittén.

Handlingen var dock inget slutförhandlat dokument utan ”en plattform för fortsatta diskussioner, enligt kommittén.

GGF skulle också redan vid undertecknandet av avtalet med det globala musikbolaget betala 16 miljoner euro, och utöver det även avgifter för nedladdad musik.

Dessutom skulle man garantera ett visst antal abonnenter på nedladdningstjänsten.

Disciplinkommittén anser att bolaget gett sken av att vara i ”slutförhandlingar” med den globala aktören, utan att vara det.

GGF uppges inte heller ha informerat marknaden om villkoren för förskottsbetalningen.

Hans Pandeya har fått möjlighet att yttra sig inför kommitténs tre ledamöter: Sigvard Berglöf, ordförande och före detta domare i Regeringsrätten, Anders Broström, tidigare emissionschef i dåvarande PK-banken och ordförande i Fondhandlarföreningen samt Jonas Myrdal, bankjurist på Swedbank Markets.

Hans Pandeya förklarade då att han anser att GGF befinner sig i slutet av förhandlingarna med den globala aktören och att han inte velat avslöja avtalsvillkoren för aktiemarknaden innan avtalet var färdigförhandlat.

Styrelsen i Aktietorget går på kommitténs linje och anser att GGF i detta och ytterligare två fall brutit mot aktiemarknadens öppenhetsprincip, som innebär att bolaget är skyldigt att lämna information om händelser som kan påverka handeln med aktien.

Hans Pandeya uppger för Svenska Dagbladet att disciplinkommittén borde ha efterfrågat mer information av bolaget men att man inte gjort det.

Han uppger också för tidningen att köpet av The Pirate Bay ska genomföras trots uteslutningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt