Aktiemarknaden trött på Ericssons tjat

2008-10-07 23:00  

Aktiemarknaden är trött på Ericssons tjat om att datatrafiken i mobilnäten exploderar. Varför ökar då inte försäljningen av basstationer, undrar investerarna.

Ericssons FoU-chef Håkan Eriksson förklarade. Hans kortversion är att turbo-3g-nätet är tio gånger mer effektivt än det vanliga 3g-nätet och "suger först upp" den kraftiga datatrafikökningen.

Men över tiden kommer operatörernas att behöva mer datakapacitet, och därmed mer basstationer.

Hans mer utförliga svar kräver lite mer teknisk kunskap.

Men Håkan Eriksson gav den versionen också.

-3g har en kanalbredd på 5 MHz. I den får man in 60-70 användare. Och 8 kilobit per sekund per användare ger en kapacitet på 0, 5 megabit per sekund, eller 0,1 bit per Hz, sade han.

- Turbo-3g hanterar i dag ca 1 bit per Hz, alltså 5 megabit per sekund i en 5 MHz kanal, och är därför tio gånger effektivare.

Håkan Eriksson försäkrade att mobiloperatörerna med exploderande datatrafik i näten så småningom skulle behöva köpa mer basstationer.

- Eftersom datatrafiken ökar exponentiellt är det ju bara en tidsfråga innan kapaciteten tar slut i varje fall. Läcker taket i sommarstugan är det ju bara en tillfällig lättnad att ställa dit en tio gånger större hink, speciellt om droppandet tilltar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt