Äkta 3D behöver ingen skärm

2011-11-21 10:40  

Med hjälp av laser skapas tredimensionella bilder i vatten eller luft. Ingen skärm behövs.

Utveckling av en teknik som först presenterades av japanska utvecklingsorganisationen Aist och Keiouniversitetet 2006 visades nyligen på den japanska videosajten för avancerad forskning, Diginfo TV.

Med hjälp av laserstrålar skapas plasma från luftens syre och kväve och 3D-bilder kan visas utan att någon skärm används. De har skapats av japanska Burton Inc, specialiserat på att visa laserproducerade bilder.

Systemet skapar 50000 bildpunkter per sekund vid frekvensen 10 - 15 bilder per sekund. Bilderna framträder därför flimrigt på den här videon. Målet är att visa video med 24 - 30 bilder per sekund.

I den här videon visas bilderna av utrymmesskäl i vatten, men med en starkare laser kan de visas i luft. Genom att använda en kombination av röda, gröna och blåa lasrar kan även färgbilder byggas upp.

Forskarna bakom tekniken tänker sig att den kan användas som stora skyltar, men även för analys av 3D-objekt och inom hälsovården.

Håkan Abrahamson

Mer om: Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt