"Akilovs ledare" fortsätter hota via krypterade appen Zello

2018-03-05 07:41  
Rakhmat Akilov har erkänt att han utförde attentatet i Stockholm. Foto: Polisen

Den man som Rakhmat Akilov kallar sin "emir" fortsätter att sprida sitt hatbudskap till möjliga våldsverkare via en krypterad app.

Att kontot inte stängs kan tyda på att underrättelsetjänster ser fördelar med att trafiken fortsätter. Kanske avslöjar han sin egen position.

Abu Osama Noraki är efterlyst av hemlandet Tadzjikistan. Han har av myndigheterna där kallats "Islamiska statens farligaste rekryterare bland tadzjiker". Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB var Noraki organisatör bakom en liga som greps i augusti 2017 då den planerade terrordåd i Moskva. Det är också känt att han har deltagit i strider i Syrien och Irak.

IS-ledaren höll den 20 februari ett tal via den krypterade appen Zello, visar en inspelning som TT tagit del av. Talet hölls på en Zello-kanal med nästan 15.000 medlemmar. På kanalen sprids regelbundet IS-propaganda till en tadzjikisk publik. Akilov tillhör den tadzjikiska minoriteten i Uzbekistan.

– USA, Frankrike, Tyskland, Belgien, Ryssland, Sverige och andra länder kan med stor oro räkna med, men inte veta när eller hur, att Islamiska staten ska attackera, sade Abu Osama Noraki bland annat.

Säpo utreder handlingar

De svenska utredarna anser inte att Akilovs terror-kontakter är fullt ut identifierade, och Säpo säger sig fortsätta att utreda dem. De anses inte utgöra något omedelbart hot mot Sverige.

Läs mer: Nya 3d-tekniken viktigt verktyg i rätten

De länder som Noraki räknar upp har alla drabbats av uppmärksammade terrordåd de senaste åren. Talet är, såvitt känt, det närmaste IS kommit ett erkännande av Stockholmsdådet.

– Det blir ju att man indirekt tar på sig att det här har med IS att göra, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Akilov själv verkade i rätten förvånad över att IS inte öppet stått för dådet i Stockholm _ han har själv svurit trohet till terrororganisationen och hans kontakter säger sig företräda den.

Akilov: "Han styrde mina handlingar"

Abu Osama Noraki ståtar också i sitt tal på Zello med att ge råd till jihadister runtom i världen.

Talet har förmedlats till TT av USA-stödda Radio Free Europe/Radio Liberty. Redaktionen är specialiserad på bland annat Centralasien och har följt Noraki och flera andra av Akilovs förmodade kontakter i flera år. IS-ledaren brukar tala på just den kanal han nu medverkat i. En säkerhetskälla i Tadzjikistan bekräftar också att rösten tillhör den man som kallar sig Abu Osama Noraki ("Osamas far från Nurak (ett distrikt i Tadzjikistan)".

Akilov har i polisförhör berättat att han mitt under lastbilsfärden den 7 april 2017 talade med "emiren" (ledaren) Abu Osama Noraki.

– Det var ju han som styrde mina handlingar, säger Akilov.

Under den pågående rättegången mot Akilov i Stockholms tingsrätt frågade åklagare Hans Ihrman vad Noraki sagt till den åtalade under samtalet i lastbilen.

– Han hälsade (till) alla shahider (martyrer) som befinner sig i paradiset, svarade den 40-årige uzbeken.

Zello duckar frågan

TT har frågat det amerikanska företaget Zello varför det inte stänger det konto som Abu Osama Noraki sprider sitt hat från, eller andra konton som Akilovs kontakter använde. Zello har inte svarat på det men sagt att man samarbetat med svensk och amerikansk polis efter Stockholmsdådet.

Men att stänga konton eller kanaler som jihadister använder är en avvägningsfråga för underrättelsetjänsterna, anser Ranstorp. Å ena sidan kan fler attacker komma om budskap tillåts spridas.

– Å andra sidan kan man kanske stoppa attacker om man kan se vilka som är kvar på kontona, säger han.

Ranstorp är övertygad om att den internationella alliansen mot IS signalspanar mot Akilovs kontakter och försöker lokalisera dem utifrån kommunikationerna på nätet.

– Får någon spår på de här individerna kommer de att prioritera dem.

Mer om: Terrorattack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt