Airbus och Boeing begraver stridsyxan

2005-01-11 16:00  

De båda flygplanstillverkarna Airbus i Europa och Boeing i USA har beslutat att dra tillbaka sina respektive anmälningar till WTO, och börja förhandla med varandra i samförstånd.

I oktober anklagade Boeing Airbus för att ta emot subventioner från EU, och beslöt anmäla detta till världshandelsorganisationen WTO.

EU svarade genast med att anklaga Boeing för att använda militära anslag även vid utvecklingen av civilt flyg, och anmälde detta till WTO.

Bedömare i USA ansåg att cirkusen kring WTO kunde ha ett samband med den amerikanska presidentvalskampanjen, där Bush behövde visa styrka mot Europa gentemot väljarna.

Redan då ansåg flera kommentatorer att affären skulle komma att läggas ner efter valet.

Airbus och Boeing har beslutat inleda egna förhandlingar om reglerna för de statliga subventionerna. Därmed har klimatet mellan kontinenterna blivit mer avspänt inför Bushs besök i Europa i februari.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL