AI-teknik ska lyfta Finlands stolthet Nokia

2018-12-06 16:20  
Nya Nokia 8.1 ska kosta drygt 4 000 kronor. Foto: Nokia

Den nya mellanklassmobilen Nokia 8.1, lanserad av HMD Global, erbjuder mycket telefon för en relativt liten peng.

(181211: Artikel uppdaterad med släppuppgifter)

Det har nu gått drygt två år sedan Nokia återuppstod som varumärke. Detta efter att det nystartade finska bolaget HMD Global slutit ett licensavtal med Nokia om att skapa en ny generation mobiltelefoner som bär på den klassiska Nokia-loggan.

I går onsdag lanserade HMD Global sin senaste modell, med namnet Nokia 8.1. Den färska mobilen bär en tydlig likhet med Nokia 7.1, som lanserades i oktober. Men det finns en del viktiga skillnader mellan modellerna. I och med steget till Nokia 8.1 har skärmstorleken ökats till 6, 18 tum, vilket kan jämföras med 5,8 tum på den tidigare modellen.

Läs mer: Oneplus nästa flaggskeppstelefon kommer med 5g

En anodiserad aluminiumram löper runt om Nokia 8.1, och på baksidan finns en fingeravtrycksläsare placerad under kameran. Till skillnad från andra tillverkar som Apple och Oneplus har HMD Global valt att behålla den klassiska hörlursporten på 3,5 millimeter.

LCD-skärmen på den nya Nokia-mobilen har också stöd för HDR10, som är en teknik som använder metadata för att förbättra färgdjup, ljusstyrka och kontrast.

Nokia 8.1 är också utrustad med det åttakärniga systemchippet Snapdragon 710 från Qualcomm. Det övergripande målet med Snapdragon 700-plattformen är att ta teknik som tidigare bara har funnits i premiumsegmentet till ett bredare utbud av mobiler.

Läs mer: Huawei-chefen Meng Wanzhou gripen i Kanada av USA

Ombord på 710-chippet finns en AI-motor med neurala nätverk som tillsammans med stödprocessorn Spectra ska ge bättre och snabbare kamerabilder. AI-tekniken ger även Nokia 8.1 stöd för motivigenkänning, vilket innebär att mobilen kan anpassa vissa inställningar utifrån vad du fotograferar. Genom att kombinera data från mobilens dubbla kameror (12 MP + en djupsensor på 13 MP) kan Nokia 8.1 dessutom erbjuda en bokeh-effekt där bakgrunden är suddig medan själva motivet fortfarande är i skärpa.

Mobilen kommer också med stöd för snabbladdning, 64 gigabyte i lagringsminne och ett batteri som har en kapacitet på 3 500 mAh.

Alla dessa funktioner har förvisso funnits i toppmodeller sedan länge, men Nokia 8.1 ligger i en helt annan prisklass än flaggskeppen från Samsung och Huawei. Priset för HMD Globals senaste modell är nämligen satt till 399 Euro, vilket motsvarar drygt 4 000 kronor.

Nokia 8.1 börjar säljas i Norden under första kvartalet 2019.

Här är Nokia 8.1

Mått: 154, 8 x 75,8 x 8 mm

Vikt: 180 gram

Skärm: 6,18 tum, lcd, 1080 x 2280 pixlar

Operativsystem: Android 9.0 (Pie)

Minne: 64 GB, 4 GB ram

Kameror: 12 MP, f/1.8, 13 MP

Batteri: 3500 mAh

Färger: silver/blå, stål/koppar, järn/stål

Kostnad: 399 euro

Släpps: I december månad.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt