Ai och ”magiska fönster” – här är nyheterna från Google I/O

2021-05-19 12:47  

På den årliga utvecklingskonferensen Google I/O presenterade techjätten en kavalkad av tekniknyheter. Många handlade om utvecklingen av ai, bland annat för att chatta, förbättra sökmotorn, och identifiera sjukdomar.

På grund av pandemin blev det inget Google I/O förra året, och nyheterna blev därför desto fler i år. Allra mest omtalad blev kanske det som döpts till Project Starline.

Tekniken använder maskininlärning och datorseende för att skapa vad bolaget själva kallar ”ett slags magiskt fönster”. Genom fönstret kan man se en annan person i 3d, prata, gestikulera och så vidare, utan något vr-headset. Känslan är enligt Google som om att personen sitter precis framför dig.

Starline finns hittills bara på några av Googles kontor, där den kräver specialbyggd hårdvara och utrustning. Det är också att kategorisera som ett koncepttest. Men målet är att göra tekniken billigare och mer lättillgänglig.

Läs mer: Amerikansk 6g-forskning får hjälp av Ericsson

Samtal med pappersflygplan visade chatt-ai

I övrigt handlade mycket om ai. Bland annat visades chatt-ai:n Lamda, Language Model for Dialogue Applications, upp. Den förinspelade chattkonversation som spelades upp visar en betydligt mer komplex ai än den som används i många av dagens chattbotar, vilket demonstrerades genom ett samtal med ett pappersflygplan.

Enligt Google kan Lamda ”prata på ett fritt sätt om ett till synes oändligt antal ämnen”. Tekniken är dock inte fullt utvecklad än, utan Google räknar med att en lansering dröjer.

Läs mer: Här är nyheterna i Googles nya Android 12

En annan ai ska förbättra det Google är allra mest känt för, sökfunktionen. Genom den nya tekniken ”Multitask Unified Model” eller Mum, ska den kunna svara på betydligt mer komplexa frågor än innan. Exemplet som togs upp på I/O är frågan ”Jag har klättrat upp på Mt. Adams och vill klättra upp för Mt. Fuji nästa höst, hur ska jag förbereda mig?”.

För att få ett svar på en så komplex fråga skulle det i dag krävas ett antal sökningar, men målet är att det ska gå med en enda. Mum tränas på 75 olika språk, men om svenska är ett av dem framgår inte.

Läs mer: ”Innan du ens har öppnat appen blir du övervakad”

Slår samman operativsystem med Samsung

Det presenterades också en rad nyheter om operativsystemet Android, vilket vi skriver mer om här.

Androids motsvarighet i minde prylar som smarta klockor, heter Wear OS och slås nu samman med Samsungs operativsystem Tizen. Genom samarbetet utlovar techjättarna bättre prestanda, längre batteritid och fler tillgängliga appar.

På I/O visades också en ny fotoigenkännings-ai upp. Tekniken ska kunna användas för att identifiera vanliga sjukdomar via bilder på hud, hår och naglar som tagits med mobilkameran. Förhoppningen är att ett pilotprojekt ska lanseras senare i år.

En annan ai ska kunna identifiera tuberkulos utifrån röntgenbilder. Och en tredje kan skapa rörliga bilder utifrån två olika bilder på samma plats.

Nya funktioner i webbläsaren Chrome ska öka säkerheten genom att känna igen när ett lösenord misstänks ha äventyrats, och även göra det enkelt att byta det.

Den digitala arbetsytan Google Workspace får nya funktioner, framför allt för att underlätta övergången mellan olika program, som att starta ett videosamtal i Meet direkt i Google Docs.

Den som vill se hela sändningen från Google kan göra det här. För den som inte har två timmar över rekommenderar vi dock sammanfattningen på nio minuter.

Henning Eklund

Mer om: Google Chrome

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt