AI-leverantör: 2018 skrivs var femte text av robotar

2016-01-13 10:07  
Snart vid tangentbordet Foto: Alamy

20 procent av allt skrivet innehåll kan vara automatgenererat inom två år. Det hävdar grundaren till företaget Automated Insights i ett blogginlägg.

Analysföretaget Gartner har för vana att försöka förutsäga vilka teknikgenombrott vi står inför den närmaste tiden. I en av sina senaste rapporter säger företagets analytiker att 20 procent av allt textinnehåll som produceras av företag i form av till exempel pressmeddelanden, ekonomiska rapporter och produktinformation kan produceras av datorer 2018.

Gartner är inte precis kända för att vara pessimistiska när de ser på möjligheterna för ny teknik. Men nu får företaget kritik för att inte vara tillräckligt framsynta i sina förutsägelser. Det är Robbie Allen som är grundare och vd på företaget Automated Insights som menar att han har goda belägg för att tro att utvecklingen mot robotskapade texter inte kommer att stanna vid företagsinformation. I ett blogginlägg skriver han att 2018 kommer 20 procent av allt innehåll att vara skapat av program. Automated Insights levererar ett verktyg för att automatiskt skapa text från data och talar i egen sak. För att stötta sitt påstående skriver han att hans företag förra året skapade en bra bit över en miljard artiklar med sitt verktyg, mer än något traditionellt mediebolag enligt honom och det med bara 50 anställda.

Orsaken till att trenden kommer att fortsätta är enligt honom att människor efterfrågar allt mer specialanpassad information. Robbie Allen tror att vi går mot en utveckling där texter skrivs automatiskt med en enskild läsare som mottagare.

Jonas Ryberg

Mer om: AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt