Digitalisering

AI-leverantör: 2018 skrivs var femte text av robotar

Snart vid tangentbordet Foto: Alamy

20 procent av allt skrivet innehåll kan vara automatgenererat inom två år. Det hävdar grundaren till företaget Automated Insights i ett blogginlägg.

Publicerad

Analysföretaget Gartner har för vana att försöka förutsäga vilka teknikgenombrott vi står inför den närmaste tiden. I en av sina senaste rapporter säger företagets analytiker att 20 procent av allt textinnehåll som produceras av företag i form av till exempel pressmeddelanden, ekonomiska rapporter och produktinformation kan produceras av datorer 2018.

Gartner är inte precis kända för att vara pessimistiska när de ser på möjligheterna för ny teknik. Men nu får företaget kritik för att inte vara tillräckligt framsynta i sina förutsägelser. Det är Robbie Allen som är grundare och vd på företaget Automated Insights som menar att han har goda belägg för att tro att utvecklingen mot robotskapade texter inte kommer att stanna vid företagsinformation. I ett blogginlägg skriver han att 2018 kommer 20 procent av allt innehåll att vara skapat av program. Automated Insights levererar ett verktyg för att automatiskt skapa text från data och talar i egen sak. För att stötta sitt påstående skriver han att hans företag förra året skapade en bra bit över en miljard artiklar med sitt verktyg, mer än något traditionellt mediebolag enligt honom och det med bara 50 anställda.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här