Advokaten talar ut om Lansaffären

2007-05-01 23:00  
Talbot Lindström med Peter Utterström skymtande till höger. Foto: Magnus Neideman

Mannen som gång efter annan anklagas för att vara iscensättare av amerikanska stöldförsök av Håkan Lans uppfinningar har aldrig gett sin version. Förrän nu.

- Hela konspirationsteorin om att jag är utsänd av CIA och Pentagon för att stjäla Håkan Lans positioneringssystem är absurd, säger Talbot Lindström till Ny Teknik.

Håkan Lans patent på färggrafiksystem har systematiskt utnyttjats av de stora internationella dataföretagen.

En långdragen strid i amerikanska domstolar har resulterat i att Håkan Lans, som tidigare stämt dataföretagen, nu själv tvingas betala miljonbelopp i rättegångskostnader.


Håkan Lans fruktar nu att amerikanska intressen ska ta ifrån honom rätten till hans satellitbaserade kommunikationssystem för sjöfart och flyg. Håkan Lans uppfinning ger automatiska positionsangivelser direkt mellan fartyg och fartyg och direkt mellan flygplan och flygplan, utan att gå via markkontroller.

Konspirationsteorin går ut påatt Håkans Lans tidigare advokater i Sverige och USA gått bakom ryggen på honom för att i slutändan stjäla hans gps-baserade kommunikationssystem

Hjärnan bakom det hela skulle vara den före detta statssekreteraren i det amerikanska försvarsdepartementet, Talbot Lindström, som tog jobb som rådgivare på advokatfirman Delphi i Stockholm hösten 1994.

- Hela konspirationsteorin är absurd. Jag återvände till mina svenska rötter, när Bill Clinton blev president i USA. Eftersom jag var en "Reaganman" fick jag ett avgångsvederlag och flyttade tillbaka till Stockholm, som jag lämnade på 1960-talet, säger Talbot Lindström.

Delphi marknadsförde Talbot Lindströmsintåg i firman med annonser i Veckans Affärer och Dagens Industri. Ingen annan svensk advokatbyrå kunde ståta med en medarbetare som varit statssekreterare i både det amerikanska handelsdepartementet och i det amerikanska försvarsdepartementet.

"Genom sina tidigare positioner inom den amerikanska administrationen har Talbot Lindström ett kontaktnät som innebär att han mycket snabbt och kostnadseffektivt kan få fram besked i frågor där amerikanska myndigheter kan ha inverkan på svenska företags export till USA eller etablering i USA", skrev Delphi i annonsen.

Men hur tog du kontakt med Håkan Lans?
- Det var han som tog kontakt med mig genom Delphi-advokaten Peter Utterström, som bor granne med honom. Håkan Lans kände till min bakgrund som chef för patent- och teknikfrågor i handels- och försvarsdepartementen. Han förstod att jag hade goda kontakter med den amerikanska flygmyndigheten FAA, Federal Aviation Administration, och kom till oss på Delphi för att få hjälp med positioneringssystemet STDMA, säger Talbot Lindström.

Så det handlade inte om patentet på färggrafik?
- Nej, det var först någon månad senare, som han bad oss om hjälp med det. Först handlade det om STDMA. Han ville ha hjälp av någon som hade goda kontakter med FAA, och med den amerikanska ambassaden i Stockholm. Han fick tre-fyra namn av oss på personer, som hade de rätta kontakterna med FAA.

Var det du som rekommenderade Håkan Lans att anlita advokaterna Aducci, Mastriani & Schaumberg, AMS, i Washington, den byrå som Håkan Lans anser ha förrått hans sak, när det gäller patentet på färggrafik i datorer?
- Det var samma sak där. Håkan Lans bad oss om hjälp. Vi konstaterade att frågan huvudsakligen var amerikansk och att han behövde amerikanska advokater. Jag hade varit chef för konkurrensavdelningen på den amerikanska myndigheten ITC, International Trade Commission, och visste att man måste anlita jurister som jobbat på ITC eller som har personliga relationer med kommissionen för att ha en rimlig chans där med sina frågor. Bland de namn som jag gav Håkan Lans fanns Louis Mastriani, som tidigare jobbat på ITC.

Hur kommer det sig att du nu ställer upp för en intervju, när du nobbade medverkan i Uppdrag Granskning-programmet?
- Det är Advokatfirman Delphi, som nu tycker att det är dags att ta bladet från munnen i den infekterade historien om Håkan Lans. Det är på tiden att mer än en sida kommer fram i pressen. Fram till nu har vi inte sagt något, och när Ny Teknik hörde av sig i veckan till mig, så sade vi ok till en intervju.

Du har ju framställts som en mystisk person som går hemliga amerikanska ärenden här i Sverige. Är det sant att du under 1970-talet ägnade dig åt strategisk underrättelseverksamhet för Pentagon?
- Nej, det är helt fel. Vad som är sant är att jag varit högsta ansvarig för "technology transfer control" på det amerikanska handelsdepartementet och högsta ansvarig på försvarsdepartementet för allt amerikanskt tekniksamarbete med alla länder i hela världen.

I tv-programmet Uppdrag Granskning sägs att du var ansvarig för Pentagons svarta lista över svenska företag, som exporterade produkter med inbyggd amerikansk teknik.
- Det är sant. Det var under den här perioden som Datasaab-affären kom upp på bordet. Jag var ansvarig för frågor som rörde amerikansk tekniköverföring, och Datasaab bröt mot de dåvarande exportkontrollreglerna, när man sålde utrustning till Sovjetunionen med inbyggd amerikansk teknik. Det var mitt jobb under försvarsminister Caspar Weinberger.

Hur kommer det sig att du presenteras som biträdande jurist hos Delphi, när du har en så avancerad bakgrund från USA?
- Det är den titeln man får, när man inte har den formella svenska juristutbildningen eller är partner i firman. Min roll kan snarast liknas vid konsult vid byrån och rådgivare i affärsrelationer med koppling till USA. Jag har ju arbetat både för den amerikanska regeringen och för dåvarande svenska Industriförbundet och Exportrådet med relationerna till USA.

Vad är dina relationer till Sverige? Du heter Lindström i efternamn men Talbot, ett brittiskt förnamn. Talbot är ju också ett namn på ett franskt bilmärke.
- Mina farföräldrar utvandrade från Sverige på 1800-talet, därifrån namnet Lindström. Jag har fortfarande släktingar här. Men vår släkt har också rötter i Norge och på Irland, och det är därifrån som namnet Talbot kommer. Många som har namnet Talbot, antingen som förnamn eller som efternamn, tillhör min släkt. Bilen Talbot, som från början var brittisk och senare fransk, kommer också från vår släkt.

Hur kommer det sig att du hamnade i Sverige och hos advokatfirman Delphi?
- Jag var i Stockholm i min ungdom i slutet av 1950-talet och bodde bland annat hos mina släktingar här. Jag läste juridik och nationalekonomi på Stockholms högskola och jobbade på Stockholms Enskilda bank. Jag kom sedan tillbaka i mitten av 1960-talet och tog en Master på universitetet, samtidigt som jag hade en lektorstjänst i handelsrätt här.

När var det som du lärde dig svenska - här eller hemma i USA?
- Jag kunde lite svenska när jag kom hit första gången, men egentligen var det Lisbet Palme, som tvingade mig att lära mig svenska ordenligt. Vi jobbade sida vid sida på Enskilda Banken 1958 och hon sade: "Ska vi jobba tillsammans så måste du lära dig riktig svenska". Så jag begärde ledigt en vecka, åkte till min syssling i Småland och hårdpluggade. Jag bestämde mig för att från den dagen bara tala svenska i Sverige.

Är det sant att du har fått medalj av Ronald Reagan för ditt arbete inom Pentagon?
- Ja, det stämmer. Men det har inte så mycket med Pentagon att göra, utan beror snarare på att jag varit så många år inom den amerikanska statsförvaltningen.

Håkan Lans stämmer advokaterna

* Håkan Lans har stämt sina gamla advokater - både enskilda och deras advokatbyråer.

* Stämningen har lämnats in vid en federal domstol i Washington DC. När målet kommer att tas upp är ännu inte klart.

* De stämda är de amerikanska advo-ka-ter-na Louis Mastriani, James Aducci, Tom Schaumberg och deras byrå Adduci, Mastriani & Schaumberg. Dessutom är den svenske advokaten Peter Utterström stämd, liksom advokatfirman Delphi & Co samt Talbot Lindström.

* Samtidigt har Delphi tillsammans med Talbot Lindström och Peter Utter-ström genom en så kallad negativ fastställelsetalan vid Nacka tingsrätt begärt att domstolen fastställer att de inte gjort något fel i relationen med Håkan Lans och hans företag Uniboard. Men Delphi har fått nej till att denna negativa fastställelsetalan ska prövas i svensk domstol, och tänker nu överklaga beslutet till Högsta domstolen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt