ABB satsade en miljard mer på forskning och utveckling

2004-02-25 07:34  

Under 2003 satsade ABB-koncernen nästan 5 procent av omsättningen, eller 7,5 miljarder kronor, på forskning och utveckling. Det är en ökning jämfört med 2002, då FoU-utgifterna låg på 6,4 miljarder kronor.

Charlotte Brogren
Enligt ABBs svenska forskningsdirektör Charlotte Brogren har ABB i Sverige fortfarande en stark ställning inom koncernens FoU och står för omkring en femtedel av den totala forskningen och utvecklingen inom ABB.

- Sverige har huvudansvar för utvecklingen inom tunga teknikgrenar som robotar, processtyrning och högspänningsprodukter och jag ser i dag inget hot om att det skulle flyttas någon annanstans, säger Charlotte Brogren till Ny Teknik.

- Samtidigt måste vi hela tiden utvärdera hur vi kan samarbeta med länder som Indien, säger hon.

ABB ökar i Kina och Indien
Vid presentationen av ABBs bokslut i förra veckan betonade koncernchefen Jürgen Dormann att ABB är ett teknikföretag som kommer att fortsätta att satsa på FoU inom kärnområdena kraft och automation. På presskonferensen nämndes särskilt att FoU kommer att öka i Kina och Indien, som är viktiga framtidsmarknader för ABB.

I Indien utvecklas till exempel delar av ABBs processtyrningssystem som går under namnet "Industrial IT".

Jämfört med för några år sedan har emellertid ABBs FoU minskat kraftigt. Tidigare låg den på omkring 7 procent av omsättningen. I takt med att verksamheterna inom till exempel kärnkraft, kraftgenerering och tåg sålts till andra företag har också FoU-budgeten minskat.

ABB har också genomfört ett omfattande besparingspaket: bara i fjol minskade antalet anställda inom koncernen med 22 000.

För den svenska delen av ABB har utförsäljningarna lett till att antalet anställda på den centrala forskningsenheten, Corporate Research i Västerås, minskat från 350 till drygt 200.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt