70 lag i nionde SM i programmering

2004-09-14 07:54  

Lördagen den andra oktober är det åter dags för svenskt mästerskap i programmering. Förra året deltog ett 70-tal lag. Och i år förväntas lika många anmäla sig.

Det är nionde året i rad som den prestigefyllda tävlingen anordnas i Sverige. I lag om tre får de tävlande lösa sex till åtta uppgifter. Det lag som löst flest uppgifter på kortast tid vinner.
 
Uppgifterna är av varierande svårighetsgrad. Målet är att alla ska kunna lösa någon uppgift, men att ingen ska lösa alla uppgifter. Dessutom ska alla uppgifter kunna lösas av någon.
 
- För ett par år sedan lyckades ett lag från KTH lösa alla uppgifterna, säger Fredrik Heintz som är tävlingsledare. Det var ett tecken på att uppgifterna var för lätta.
 
Förr fick deltagarna bege sig till Lund för att tävla. Numera kan man utöver Lund även välja mellan ytterligare tre lärosäten: KTH, Umeå universitet samt Linköpings universitet. Sedan två år är Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet huvudarrangör för tävlingen.
 
- När Lund skulle anordna den regionala tävlingen för nordvästra Europa första gången fick vi ta över ansvaret för sverigemästerskapet, säger Fredrik Heintz.
 
Tävlingen är en del av en internationell programmeringstävling som anordnas av ACM, Association for Computing Machinery. Minst två lag från vardera av de fyra lärosätena får åka till Lund för att delta i den regionala tävlingen för nordvästra Europa. Ett eller i bästa fall två lag får sedan gå vidare till den internationella tävlingen som i år går av stapeln i Shanghai.
 
Ofta är det lag från Asien, Ryssland eller USA som vinner den internationella tävlingen. De senaste åren har även Sverige nått stora framgångar. Förra året lyckades ett lag från KTH komma tvåa.
 
Tävlingen är främst till för studenter vid svenska universitet och högskolor. Men andra är även välkomna att anmäla sig i mån av plats.
 
- Det finns en öppen klass, säger Stein Norheim som är överdomare i tävlingen. Så i princip kan alla anmäla sig. Men blir det fullt så brukar studenter prioriteras.
 
Att delta är kostnadsfritt. I gengäld får de som vinner inte någon ekonomisk ersättning. Men den som lyckas bra i tävlingen kan vinna fördelar i yrkeslivet. Flera gånger har intresserade företag hört av sig till deltagarna i de bästa lagen med jobberbjudanden. I den internationella tävlingen som sponsras av bland annat IBM utgår dessutom en viss prissumma.
 
- Men i första hand är det ju äran som står på spel, säger Stein Norheim.

Annika Varnäs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL