7 januari - stor dag i telekomvärlden

2009-01-07 12:04  

Idag onsdag hände det som telekomvärlden väntat på sedan år 2000. Och det som Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg i september 2004 förutsåg skulle ske 2005.

Under onsdagen delade de kinesiska myndigheterna ut sina tre 3g-licenser. Det har varit så gott som klart den senaste månaden. Men ändå måste dagen sägas vara historisk.

Alla som sedan år 2000 vågat ge en prognos över när licenserna skulle delas ut har gissat fel. Så det är lätt att raljera över missade prognoser när det gäller Kinas 3g-licenser.

Men en liten tillbakablick skadar ändå inte. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när man hör framtida prognoser. Här är några av missarna.

Svensken Bo Hedfors, som under några år var chef för Motorolas mobilnät, sa i augusti 2000, att ”Redan år 2005 spås 3G-näten utgöra majoriteten av

nätverksutbyggnaden i Kina”.

Och Ericssons Kinachef Jan Malm var också optimistisk samma år.

- Vi räknar med att tekniska prov startar andra halvåret 2001 och då kommer Kinas

mobilnätoperatörer sannolikt att prova tre olika 3G-standarder, sa han i december 2000.

Carl-Henric Svanberg, som tillträdde som vd för Ericsson 2003, sa under ett framträdande i New York i september 2004 att:

-Snart står Kina inför övergången från2g till 3g och då ligger Ericsson bra till. Bolaget har i dag en marknadsandel inom mobiltelefonisystem på 35-40 procent i Kina. Och jag tror att Kinas första licenser kommer under nästa år.

Men det var alltså först under onsdagen, 7 januari 2009, som de kinesiska myndigheterna delade ut sina licenser.

China Mobile fick som väntat tillstånd att sälja mobiltjänster via den kinesiska mobilstandarden td-scdma. China Mobile, som är världens största mobiloperatör med över 600 miljoner abonnenter, har redan börjat utbyggnaden och räknar täcka alla städer 2011.

China Telecom fick licensen för den amerikanska 3g-standarden cdma2000 och China Unicom den för den europeiska wcdma-standarden.

De kinesiska myndigheterna utfärdade samtidigt 23 regler om 3g-driften som gäller saker som konkurrens, konsumenträttigheter och informationssäkerhet.

Häromdagen sa det kinesiska kommunikationsministeriet att man räknar med att omkring 41 miljarder dollar, motsvarande 320 miljarder kronor, kommer att investeras i 3g-nät kommande två år. Och operatörernas totala investeringar relaterade till 3g kommer att uppgå till 293 miljarder dollar, 2 300 miljarder kronor de närmaste tre åren, spår minesteriet. I den summan ingår förutom näten även tjänster och mobiltelefoner.

Det är alltså inga småpengar det handlar om.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt