6 riktigt heta trender 2009

2009-01-13 23:00  

Kristider föder innovationer och 2009 kan bli händelserikt. Ny Teknik spanar in sex viktiga it-trender för året.

1. Vettiga alternativ till piratnedladdning.

Äntligen! Medan skivbranschen tar till hot och myndigheterna hakar på med lagstiftning försöker it-branschen i stället med nytänkande. Från Sverige, som pekats ut som piratparadis, kommer innovativa tjänster som Spotify, Tunerec och Chilirec. Enkelt, gratis och ...lagligt.

2. Mobilt bredband får operatörerna att svettas.

Trafiken växer bortom alla gränser, men eftersom operatörerna erbjuder fast pris i kampen om marknadsandelar sitter de nu i en rävsax - affären går inte ihop. Under 2009 tvingas de hitta en utväg. Bland alternativen finns tak på trafiken, prisdifferentiering, eller slipad kostnadskontroll och minimala marginaler.

3. Hård fajt mellan heta pekskärmsmobiler.

Iphone inledde pekskärmsvågen och nu slåss en uppsjö mobiler om kunderna. Fajten gäller samtidigt programmen - vem lockar flest utvecklare och vem får kunderna att ladda ner dem? De tävlande är Apples Iphone/Mac OS X, Microsofts Windows Mobile, Nokias Symbian S60, Googles Android, Rims Blackberry samt gamla Palm med sitt nya Web OS.

4. Pyttedatorerna flödar.

Förra året fick de sitt genombrott och i år kommer de att välla fram. Stjärnan i branschen är Asus som var först ut med sin Eee pc. Motorn är Intel med sin strömsnåla Atom-processor. I år får många av dem mobilt bredband, några får nya Windows 7 eller kanske Googles operativsystem Android.

5. Datormolnet blir tyngre.

Trenden fortsätter - i stället för att ha programmen och dokumenten i datorn lägger man dem på internet, eller i "molnet". Google, Salesforce och Amazon är de stora spelarna. Microsoft hakar långsamt på. De två svenska tjänsterna Icloud och Cloudo med gratis program och lagring ska nu försöka locka användare.

6. Mer film i fler systemkameror.

Kameratillverkarna lockar allt fler från de olönsamma kompaktkamerorna till de fett lönsamma systemkamerorna. Delar i den utvecklingen är att skärmen nu används som sökare samt det lilla kameraformatet Micro Four Thirds. Förra året kom kamerakungarna Canon och Nikon med de första modellerna som spelar in video, och fler lär komma i år.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt