5g snart här – nu drar Huawei igång 6g-forskning

2019-08-15 11:52  
5g är inte här än. Det hindrar inte Huawei från att redan sätta tänderna i 6g. Foto: TT

5g-året har varit mörkt för kinesiska telekomjätten Huawei. Nu satsar företaget framåt, mot 6g.

Det har på många sätt varit ett tufft år för Huawei. Särskilt har 5g-utbyggnaden världen över gett företaget stor huvudvärk.

Den amerikanska regeringen oroas över att Huawei ska bygga in säkerhetsbrister, eller bakdörrar som man uttrycker det, i sitt 5g-nät.  I maj svartlistades dessutom företaget i USA. Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att Huawei stöttas av kinesisk militär och att utrustningen kan ge dess kinesiska motsvarighet tillgång till känslig information om rivaliserande länder.  Huawei har upprepade gånger förnekat den anklagelsen.

Företaget har också lovat att lova att inte spionera på USA.

Trots bråk om 5g, och att det är några år bort innan den stora 5g-utbyggnaden är klar, så ser nu den kinesiska telekomjätten framåt. The Logic skriver att Huawei nu startat upp sin forskning kring 6g i sitt kanadensiska FoU-center i Ottawa. Men det kommer att vara en lång väg att vandra, tekniken lär inte vara redo att sjösättas förrän tidigast 2030.

Läs mer: Huawei skjuter fram sitt mål om att bli störst i världen

Även Finland har börjat titta på 6g. Professor Ari Pouttu leder 6g Flagship, ett program som av initiativtagaren, Uleåborgs universitet, kallas ”världens första”. Nokia, nationella finska forskningscentret VTT och flera andra universitet deltar i programmet, som redan finansierats med omkring 2,5 miljarder kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Huawei 6g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt