5g ska låta vr kapa sladden

2016-11-25 16:48  

En vr-display i premiumklassen, med ett pris i budgetklassen. Det ska bli verklighet om KTH, Ericsson och Tobii får bestämma.

Föreställ dig detta: virtual reality utan sladdar, utan behov av en dyr dator och utan wifi. Mot det målet jobbar nu en grupp KTH-forskare, tillsammans med Ericsson och Tobii, specialister på ögonstyrning.

– Dagens lösningar är inte optimala, säger Konrad Tollmar docent på Skolan för informations- och kommunikationsteknik vid KTH.

Vr-displayer i premiumklassen – som HTC Vive och Oculus Rift – kräver fortfarande otympliga sladdar mellan vr-masken och datorn. Dessutom måste datorn i sig vara tillräckligt kraftfull för att rendera det som sker i virtual reality-miljön – en miljö som i sig har låg tolerans mot fördröjning (därav sladdarna).

Men Konrad Tollmars ambition är att göra upplevelsen trådlös och datoroberoende. Planen är att flytta alla beräkningar från datorn till molnet via Ericssons 5g-nät och det är något kommunikationsjätten naturligtvis skulle se som en fjäder i radiohatten. Men det är enklare sagt än gjort.

– Först och främst måste vi nu lära oss vilka framtidens krav på mobila nät är. Dagens mobila nätverk går ju redan på knäna bara av att vi tittar på video. I dag går det inte att flytta gigabyte på det sätt som krävs i vr. Och ska man göra en lätt och komfortabel vr-hjälm måste beräkningen ske någon annanstans, säger Tollmar.

Det är där Tobii kommer in i virtual reality-bilden. För även om 5g-nätet kommer att vara markant snabbare än dagens mobilnät kan en möjlighet vara att komprimera delar av bilden som användaren inte har ögonen på vid varje givet tillfälle.

– Vi kan till exempel lära oss hur folk tittar på saker och ting. Med den sortens kunskap kan vi förkomprimera material, säger Konrad Tollmar.

KTH, Tobii och Ericsson har i det gemensamma projektet planer på att bygga och testa en ny virtual reality-display, med det långsiktiga målet mot en konsumentprodukt för mobilt vr, "med den överkomliga prislapp som en sådan har". Projektbudgeten är på 8,3 miljoner kronor varav Vinnova bidrar med cirka hälften.

Konrad Tollmar tycker att det är dags för virtual reality att ta nästa steg.

– Jag har testat Vive och blev besviken, den där sladden förstör ju hela upplevelsen.

Peter Ottsjö

Mer om: VR 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt