5D-skiva lagrar som 2000 dvd

2009-05-27 15:33  

En helt ny typ av optisk lagring kan bana vägen för framtida superskivor. Hemligheten ligger i två extra dimensioner: färg och polarisering.

Att minska storleken på varje lagrad bit är ett sätt att öka lagringskapaciteten på en given yta. Ett annat sätt är att öka antalet dimensioner. Forskare vid australiensiska Swinburne University of Technology har demonstrerat en ny femdimensionell teknik.

Förutom de tre rymddimensionerna utnyttjar de ljusets färg och polarisering. Om tekniken kommersialiseras kan vi se fram emot lagringskapaciteter som är mer än 2000 gånger större än dagens dvd-skivor.

Den australiensiska superskivan är täckt av nanostavar av guld i olika storlekar och former. Datalagringen bygger på plasmonresonans, ett fenomen som uppstår när metalliska nanostrukturer belyses. Nanostrukturens form, storlek och sammansättning styr hur ljuset växelverkar med metallen.

Man skriver skivan genom att låta en laserpuls smälta utvalda nanostavar. Deformationen förändras av hur ljus av en viss färg eller polarisation interagerar med metallen, vilket gör det möjligt att läsa av informationen. Innovationen beskrivs i en artikel i Nature.

Forskargruppen tror att den nya lagringstekniken ska finna på marknaden om fem till tio år. Den skulle exempelvis kunna komma till nytta för att lagra extremt stora medicinska filer. Först måste dock några kvarstående frågor lösas, exempelvis hur fort disken kan skrivas.

Charlotta von Schultz

Mer om: Optisk lagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt