50 miljoner använder Opera Mini

2010-02-26 11:59  

Den lilla norska webbläsaren för vanliga mobiler, Opera Mini, har nu 50 miljoner användare och nu har tagit sig in i den generella statistiken över webbläsare.

Antalet användare av Opera Mini har vuxit från 20 miljoner i januari 2009 till 50 miljoner i januari 2010. Det uppger norska Opera som påpekar att siffrorna gäller aktiva användare – inte hur många som laddat ner programmet.

Samtidigt har Opera Mini som enda mobila webbläsare tagit sig in i företaget Net Applications generella statistiken över destörsta webbläsarna, och noterar där en marknadsandel på 0,59 procent av det totala webbsurfandet.

Opera Mini – ett litet javaprogram för vanliga mobiler – bygger på att fullstora webbsidor först laddas ner till servrar i Oslo och komprimeras innan de skickas vidare till mobilen. Vinsten i tid och datamängd blir omkring en faktor tio.

Vid mobilmässan i Barcelona i februari visade Opera uppen version av webbläsaren för Iphone, dock bara för slutna pressvisningar där ingen tilläts filma eller fotografera.

Enligtrapporter från demonstrationenvar Opera Mini betydligt snabbare än den inbyggda webbläsaren Safari. Opera har dock inte tagit något officiellt beslut om att skicka in webbläsaren till Apple för distribution via Itunes App Store.

Det är också oklart om Apple skulle godkänna Opera Mini eftersom ett av Apples krav på program till Iphone är att de inte får göra samma sak som de program som ligger förinstallerade i mobilen.

Mats Lewan

Mer om: Safari Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt