50 miljarder maskiner ska upp i molnet

2015-08-05 12:34  
General Electrics arbetar redan med uppkopplade flygplansmotorer, turbiner och teknik för sjukvården – men tror att över 50 miljarder maskiner kommer att vara uppkopplade mot nätet om fem år. Foto: TT

Amerikanska industrijätten General Electrics mjukvaruchef är avundsjuk på konsumentvärldens molntjänster. Nu bygger företaget ett eget moln för industrin.

Med ett eget avgränsat industrimoln vill General Electric, GE, koppla upp sina kunders prylar, det rapporterar Reuters. Företaget arbetar redan med uppkopplade flygplansmotorer, turbiner och teknik för sjukvården men tror att inom fem år så kommer över 50 miljarder maskiner vara uppkopplade mot nätet.

Naturligtvis vill företaget ta en rejäl bit av den kakan och lanserar därför nu sitt "Predix Cloud" på bred front. Predix är det operativsystem som företaget tidigare utvecklat för sina produkter och med den nya molntjänsten ska de kopplas mot nätet för övervakning och analys.

- Om du tittar på konsumentvärlden blir du avundsjuk på hastigheten med vilken du lätt kan komma åt olika applikationer. Samma sak vill vi ha i den industriella världen. Men grejen är att du måste göra det på ett industriellt sätt, säger Bill Ruh som är chef för GEs mjukvaruutveckling till Reuters.

Han beskriver Predix Cloud som en "gated community" för industrianvändare i motsatts till en publik molnifrastruktur som är öppen för alla. Förra året drog GE in motsvarande drygt 35 miljarder kronor på sin mjukvarudel, i år räknar företaget med att den summan ska ha vuxit till nästan 55 miljarder kronor.

 

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

 

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt