50.000 turister har sett "Mount Byholma"

2005-08-15 10:17  
Europarekord

Sågverkskoncernen Vidas gigantiska timmerhögar på Byholmas gamla militärflygfält vid Ljungby i Småland har blivit en turistattraktion. Under sommaren har det kommit mellan tusen och tvåtusen besökare om dagen – totalt 50.000 nyfikna hittills.

Från Alvesta till Paris tur och retur.
Varje dag lossar 150 timmerbilar sin last av stormfällt virke från orkanen Gudruns härjning i vintras på Byholma flygfält. De sex gigantiska vedstaplarna är 13 meter höga och 2 kilometer långa. Den 116 ton tunga kranen är bemannad dygnet runt, sju dagar i veckan.

- På Byholma kommer vi att lägga vi upp en miljon kubikmeter timmer. Om man skulle lägga det på lastbil skulle det behövas lastbilar som står på rad från Alvesta till Paris - tur och retur, säger Vidakoncernens vd och delägare Santhe Dahl i en intervju i veckans nummer av Veckans Affärer.

Vidakoncernen, som är Sveriges största privatägda sågverksgrupp med 10 anläggningar och 600 anställda i södra Sverige, var först ut med en prislista till stormdrabbade skogsägare och har hittills köpt in fyra miljoner kubikmeter stormfälld skog.

Totalt fälldes mellan 70 och 80 miljoner kubikmeter skog i stormen.

Vida lägger upp virket på ett 20-tal lagringsterminaler i södra Sverige men det är bara Byholma flygfält som blivit en turistattraktion eftersom den blivit den största virkeslagringsplatsen i Europa med sina extremt långa och höga vedstaplar.

- Den här turistattraktionen har kommit av sig själv. När vi märkte det stora intresset försökte vi bara underlätta för dem som kom genom att ställa i ordning parkeringsplatser och öppna gångleder, säger Santhe Dahl.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt