5 svar om Oneplus 5: ”Lever inte upp till hypen”

2017-06-22 16:23  
2014 charmade kinesiska Oneplus mobilnördarna med sin första mobil. Tre år senare kommer den fjärde modellen Oneplus 5 (siffran fyra anses betyda otur i Kina). Foto: Kalle Wiklund

Topprestanda till lågt pris – så utmanar Oneplus mobiljättarna. Ny Tekniks Kalle Wiklund reder ut fem frågor om deras nya mobil, haussade Oneplus 5.

Vad är Oneplus för märke?

– Oneplus är ett kinesiskt mobilmärke, med bas i fabriksstaden Shenzhen där bland annat Apple och Huawei tillverkar sina mobiler. En av grundarna är Carl Pei, uppvuxen i Sverige. Oneplus marknadsförs som en "uppstickare", men är ett dotterbolag till BBK Electronics, världens andra största telefontillverkare.

Vad skiljer Oneplus 5 från andra mobiler?

– Prislappen. Första Oneplus-modell från 2014 kostade 3 000 kronor - hälften av jättarnas toppmodeller. Sedan dess har bolaget höjt priset för varje år. Nya Oneplus 5 kostar cirka 5 000 kronor. Det är fortfarande lägre än jättarnas pris. Men då saknar Oneplus 5 också många av de lyxfunktioner som storbolagen har byggt in - som skärmar som täcker nästan hela framsidan, exempelvis.

Vad har den för plus?

Vi har än så länge bara testat Oneplus 5 under en kort tid. Men flera saker som sticker ut. För det första är mobilen snabb som attan. Det märks framför allt när du växlar mellan öppna appar, som läses in blixtsnabbt.

– Oneplus har också byggt in en riktigt bra snabbladdningsfunktion. På drygt 30 minuter rusade batterinivån upp från 1 till 63 procent.

– Men den stora nyheten med Oneplus 5 är att den har dubbla kameror. De är inte ensamma om tekniken. Och även om Oneplus 5 inte alltid når samma nivå som jättarna är resultatet bra, med god detaljrikedom och skärpa.

Och vad ligger på minus?

– Programvaran. Oneplus använder Googles operativsystem Android som bas, men har ett eget gränssnitt, Oxygen OS. Systemet är stilrent och lättanvänt. Trots det är Oxygen OS ofta frustrerande att använda. Det på grund av att appar kan krascha helt sonika. Beskedet vi får från Oneplus är att bolaget jobbar med att förbättra systemet. Och visst - knappt ett dygn efter att vi fått telefonen kom en första uppdatering. Men Oneplus hade samma problem redan på tidigare modeller. Det är synd att detta inte har kunnat lösas.

– En annan svaghet är fotografering i mörkare miljöer – det syns en del brus i bilderna.

Borde jag byta mobil till den här?

– Oneplus 5 är en stabil mobil med vass kamera, utmärkt skärm och ett bra pris. Men om har du en toppmodell från i fjol finns det inga nya funktioner som motiverar ett byte. Många av fjolårets lyxmobiler har också gått ned i pris, vilket gör att du kan hitta mobiler med betydligt fler funktioner – till exempel vattentålighet – till samma kostnad som Oneplus 5.

Fakta: Oneplus 5

Operativsystem: Android 7.1.1 (Nougat), med gränssnittet Oxygen OS.

Skärm: 5,5 tum, amoled, med upplösningen 1080 x 1920 bildpunkter.

Mått: 154,2 x 74,1 x 7,3 mm.

Vikt: 153 g.

Processor: Åttakärniga Qualcomm Snapdragon 835.

Ramminne: 6 gigabyte/8 gigabyte.

Lagringsminne: 64 gigabyte/128 gigabyte.

Plats för minneskort: Nej.

Kamera: Två sensorer, varav den första är på 16 megapixel och den andra är en telefotolins på 20 megapixel.

Anslutningar: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0.

Fingeravtrycksläsare: Ja.

Vattentålig: Nej.

Kalle Wiklund

Mer om: Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt