5 saker du behöver veta om Facebooks framtid

2017-04-20 14:58  
Mark Zuckerberg har stora planer. Foto: Michael Macor

Förstärkt verklighet, virtuella selfies, hud som öron och en app att härska över dem alla. Så här vill Facebook ta dig in i framtiden.

Virtuella meddelanden till dina nära och kära

Facebook-chefen Mark Zuckerberg tror att han vet ett och annat om framtiden.

– Folk kommer att stå och glo på vita väggar, sa Zuckerberg på Facebooks årliga F8-konferens.

Väggarna är visserligen inte vita för betraktaren. Förstärkt verklighet, ar (augmented reality), är något Facebook kommer att satsa på framöver. Varför bara använda möjligheten till att leta efter söta monster i Pokémon Go när vi kan arrangera våra egna skattjakter? Vi kan från våra favoritplatser lämna meddelanden till våra vänner – som endast visar sig om de själva gör ett besök på samma ställe. Vi kan spela spel direkt på köksbordet – med besticken som digitala figurer. De vita väggarna kan fyllas med konst.

Utöver det vill Facebook utrusta våra telefonkameror med all möjlig metadata, presenterad i ett lekfullt lager av virtuell information ovanpå det naturen skapat.

Än så länge är det enklaste sättet att ta del av den nya förstärkta verklighet via just telefonen. Men man kan ana att Mark Zuckerberg redan nu börjar rusta för den dag vi använder smarta linser i stället.

Virtuella videosamtal till dina nära och kära

Inom kort kommer du att få ett Facebook Messenger-videosamtal från en god vän, eller kanske någon i familjen. När du svarar ser du en seriefigur som står på månen. Seriefiguren vänder sig om och pekar på planeten du bor på. Den frågar, med en röst du känner igen, om allt är bra därnere.

Det är ett av många scenarion som Facebook Spaces möjliggör. I grund och botten är det en mötesplats för vänner i virtual reality. Välj en miljö och umgås, precis som i vanliga livet. Eller ja, inte exakt som i vanliga livet, med tanke på att ni kan befinna er i Paris ena minuten för att i nästa stå framför ett tempel i Kyoto. Spaces bjuder dessutom på en selfiepinne. Ta en bild från den virtuella verkligheten och posta den i ditt Facebook-flöde. Och så kan man, som sagt, ringa från vr-miljön till någon i den verkliga världen.

För några år sedan köpte Mark Zuckerberg företaget Oculus, som tillverkar vr-displayen Rift. Att han betalade strax under 20 miljarder kronor visade om inte annat hur mycket Facebook tror på tekniken. Samtidigt är det inte oproblematiskt: om Facebook vill nå ut på samma breda sätt som med sin sociala medie-plattform borde de lansera Spaces även till rivaler som HTC Vive och Playstation VR.

Messenger vill ta över allt

Om du ska dela din nya favoritlåt med en vän ska du väl inte behöva lämna meddelande-appen? Om du fått en länk till en intressant artikel vore det väl praktiskt om den gick att läsa i samma fönster? Spela spel? Köpa prylar? Kan också ske i samma app. Faktum är att om Facebook får bestämma så kommer du aldrig att behöva lämna Messenger. Om de första tio åren med smarta telefoner var ett ständigt hoppande mellan applikationer så blir de kommande tio en miljö där vi beskriver vad vi vill göra, inte vilket program vi vill göra det med. Och som ett kvitto på att Facebook menar allvar är Spotify redan ombord på Messenger-skutan.

Lyssna med huden

Förutom att Facebook hoppas kunna lyssna på dina tankar – något vi skriver om här – så vill de också att vi ska kunna höra när någon annan pratar. Det låter kanske inte så banbrytande? Okej, men de vill att vi ska kunna höra med hjälp av huden.

Regina Dugan, chef för Facebooks innovationslabb, skriver: ”du har två kvadratmeter hud på din kropp, full av sensorer som är kopplade till din hjärna. På 1800-talet fick vi av Louis Braille lära oss att vi kunde förstå språk genom små celler på en yta. Sedan dess har olika tekniker som illustrerar hjärnans förmåga att rekonstruera språk från komponenter framträtt. Nu har vi visat upp en sorts artificiell hörselsnäcka och det här är början på ett ”haptiskt ordförråd”.

Enerverande assistent

Som alla de stora teknikjättarna – Microsoft, Google, Apple, Samsung och så vidare – lovar Facebook stort när det gäller virtuella assistenter. Och i likhet med sina rivaler har inte heller Facebook förmågan att verkligen demonstrera ett stort genombrott på området. Men M – som deras assistent kallas – tänker börja komma med förslag när hennes mänskliga ägare börjar diskutera vad de ska äta till middag. Vi hoppas att tyst-knappen är nära till hands.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL