5 mm hårddisk platsar i pekdator

2011-11-18 11:03  

En hårddisk som endast är 5 mm tjock ska utmana flashminnet som lagringsenhet i tunna pekdatorer som Ipad.

Data Storage Institute i Singapore utvecklar metoder för att reducera tjockleken på en 2,5 tums hårddisk för att ge hårddisken en chans som lagringsmedium även i mycket tunna pekdatorer.

Den tunnaste 2,5 tums hårddisken på marknaden i dag är 7 mm. Men för att bli intressant måste tjockleken ner till omkring 5 mm.

Forskare vid DSI har som mål att kunna bygga in en hårddisk i en Ipad2, som är 8,8 mm tjock. Den effektivaste lösningen är sannolikt en hybridarkitektur där ett mindre flashminne fungerar som buffert.

Hybridlösningen klarar betydligt större datavolymer och är billigare än flashminnen, samtidigt som de är energisnålare än enbart hårddisklagring.

Största utmaningen för DSI-forskarna är att bygga en motor som inte vibrerar vid varvtal på 5400 eller 7200 varv per minut. De har konstruerat en motor som endast är 4 mm, och som tack vare en axiell lösning inte orsakar sådan pulserande ojämnhet i gången som skadar lager och orsakar vibrationer.

Denna tunna motor ska byggas in i en hårddisk som totalt mäter 5 mm i tjocklek.

- Vi skördar nu frukterna av många års forskningserfarenhet om hårddiskar och datacentraler, och arbetar nu hängivet för att de tunna hårddiskarna ska bli verklighet, säger Pantelis Alexopoulos, ansvarig vid DSI.

DSI är ett av 14 forskningsinstitut som ingår i forskningsklustret Astar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt