5 frågor vi har om nästa Iphone

2017-09-12 15:21  
Ovan syns en av många konceptskisser som ska ge en bild av hur nästa Iphone kan se ut. Foto: Macrumors

Tre mobiler i stället för en? Adjö till hemknappen? Blir nästa Iphone rekorddyr? Ny Teknik listar 5 brännande frågor inför kvällens Apple-lansering.

1. Vaddå Iphone X?

  • Ända sedan 2009 har Apple haft som vana att släppa ”S”-modeller – en uppdaterad variant av föregående års Iphone-telefon.
  • Nu tyder mycket på att Apple kommer att markera tioårsjubileet av sitt inträde i mobilbranschen med en särskild Iphone X-modell. X representerar siffran 10 i det romerska talsystemet.
  • ”Iphone X” förväntas innebär den största uppdateringen av Iphone-serien sedan 2007, och ska bli Apples spjutspets när det gäller mobilteknologi, enligt analytiker.
  • Bland nyheterna som ”Iphone X” ryktas föra med sig finns bland annat trådlös laddning, en helt ny typ av oled-skärm som täcker nästan hela framsidan och stöd för att filma i 4K med 60 bilder i sekunder. Flera av dessa funktioner finns redan i konkurrenternas modeller, bör sägas.

2. Tre nya Iphones?

  • Läckta uppgifter antyder det. Informationen om tre modeller – Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus - kommer ursprungligen från en så kallad golden master-version av operativsystemet Ios 11. Med golden master menas en färdig version av programvaran som skickas till fabrikerna för duplicering.
  • Varför skulle Apple ge ut tre modeller? En tänkbar anledning kan vara ökade produktionskostnader. För att öka marginalerna väntas Apple därför sätta ett rekordhögt pris på Iphone X. Iphone 8 och Iphone 8 Plus kan då bli ett sätt för Apple att sälja nya modeller till ett pris som ligger på en likande nivå som Iphone 7.

3. Kommer hemknappen att vara kvar?

  • Det är oklart. Den runda hemknappen har följ med under år sedan 2007. Nu talas det om att Apple är på väg att byta ut den. Fingeravtryckssensorn Touch Id skulle då ersättas av en 3d-kamera som skannar av ansiktet när du låser upp telefonen. Den nya tekniken för ansiktsigenkänning ska även kunna användas för att logga in i appar, samt att verifiera Apple Pay-köp, enligt rykten.

4. Kan komponentbrist försena telefonerna?

  • I stort sett varje Iphone-lansering har varit omgärdad av förseningsrykten.  Om Iphone X får en helt ny design med oled- istället för lcd-skärmar kan det innebära stora tekniska utmaningar för fabrikerna. Enligt analytikern Ming-Chi Kuo ska produktionstakten av Iphone X-enheter vara ”mycket låg” – färre än 10 000 enheter tillverkas om dagen. Det kan betyda att den som vill köpa lyxmodellen ”X” behöver vara beredd på att vänta.

5. Blir den rekorddyr?

  • Apples telefoner är inte direkt kända för att vara billiga. Men i och med Iphone X kan Apple trissa upp priset rejält. Enligt källor till sajten Fast Company ska den nya toppmodellen kunna kosta uppemot 1 000 dollar. Omräknat rakt av blir det cirka 8 000 kronor.
  • Men med tanke på fjolårets Iphone 7 Plus fortfarande ligger i den prisnivån kommer nya Iphone X förmodligen säljas till en betydligt högre kostnad. En mer tänkbar prislapp skulle ligga på 10 000 kronor, enligt analytiker. Det går också i linje med vad Samsungs nya toppmodell kostar.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt