4g i fickan fixar full fart för flera

2012-08-17 10:11  
Med en Huawei E589 4g router får hela familjen tillgång till snabbt internet var man än är. Foto: Anna Thoresson

Med Huawei E589 kan du stoppa 4g-uppkopplingen i fickan. Den lilla batteridrivna surfzonen gör det möjligt att få snabbt internet där man befinner sig. ­Förutsatt att det finns 4g-täckning, så klart.

Mobila surfzoner har Ny Teknik testat tidigare. Huawei E589 bygger på samma princip: internetanslutningen via mobilnätet delas vidare via ett wlan.

Skillnaden är att Huawei E589 är bättre än någon av dem som tidigare har testats.

Till största delen beror det givetvis på att E589 är den första med 4g, vilket ger snabbare överföringshastighet och kortare svarstider än de som bara använder 3g.

Under sommaren har Ny Teknik använt surfzonen på flera olika platser i landet. På en ö i norra Bohuslän, till exempel, där toppnoteringarna i Telias 3g-nät ligger på ett par hundra kilobit per sekund. På samma plats klockar E589 som bäst in på dryga 15 megabit per sekund.

Mellan mätningar som görs med bara någon minuts mellanrum kan det dock ibland skilja 510 megabit per sekund i hastighet. Med fler båtar i farleden blev försämringen mer permanent, så sannolikt har skillnaderna mer att göra med antalet samtidiga användare i mobilnätet än surfzonen.

E589 är väldigt enkel att komma i gång med. I med simkortet, ladda, starta och anslut dator och surfplatta. Lösenordet som krävs för att koppla upp prylarna visas på surf­zonens skärm efter ett knapptryck. Skärmen visar dessutom vilken typ av mobilnät som surfzonen lyckats ansluta till, hur många datorer, telefoner och pekplattor som är uppkopplade till det trådlösa nätverket och hur mycket data de tillsammans har förbrukat.

Många smartphones kan användas som modem tillsammans med en bärbar dator. För den som sällan har behov av att surfa via mobilnätet räcker det långt. Men för den som ofta befinner sig på resande fot är E589 ett utmärkt köp. Än är det få mobiltelefoner som stödjer 4g och de högre datahastigheterna.

Med en E589 är man inte heller tvungen att sitta där mobiltäckningen är som bäst. Surfzonen kan placeras i ett fönster, medan man själv sitter på ett bekvämare ställe.

De mobiltelefoner som kan fungera som surfzoner erbjuder givetvis samma möjlighet, men bland annat med den nackdelen att surfzonen försvinner när telefonens ägare lämnar huset. E589 är därför också en utmärkt lösning om flera personer ibland behöver dela på en uppkoppling.

Vasst och kasst

Vasst

Hög hastighet i internetuppkopplingen.

Skärmen ger bra information.

Ingång för extern antenn, något som Ny Teknik dock inte har testat.

Kasst

Räckvidden på nätverket är inte den bästa.

Stänger emellanåt av sig själv.

Säljs bara av Telia, men hos fler operatörer under hösten.

Huawei E589

Pris: Cirka 1 300 kronor.

Nät: 4g, 3g, edge och gsm.

Maximal hastighet: 30 megabit per sekund.

Batteri: 3 000 mA, cirka 6 timmars drift.

Mått: 113x62x13,5 mm.

Vikt: 120 gram.

Anders Thoresson

Mer om: 4G Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt