495 kronor för data, samtal och sms inom EU

2013-12-12 11:50  
Magnus Larsson. Foto: Charlie Bennet

Samtidigt som svenska operatörer kritiserar EU:s reglering av roamingavgifter, lanserar Comviq nu ett fast pris på 495 kronor i månaden för all mobilanvändning inom hela EU.

I det nya abonnemanget ingår fria samtal, sms och mms inom EU-länderna plus Norge och Island. Dessutom ingår en gigabyte data. Ytterligare data kostar 295 kronor per gigabyte.

Comviq hoppas att abonnemanget ska lösa problemet med att kunder stänger av sina mobiler utomlands på grund av skyhöga roamingavgifter, framför allt för datatrafik.

I många år har mobilanvändare regelbundet drabbats av oväntade räkningar på tusentals eller tiotusentals kronor för dataanvändning utomlands. Samtidigt finns det i princip inga tekniska kostnader som motiverar roamingavgifterna.

NyT: Varför lanseras den här typen av abonnemang först nu?

– Jag kan inte svara för hela branschen före min tid. Men konsumentbeteendet har förändrats, man reser mer. Och det behövs någon operatör som tar första steget, säger Magnus Larsson, chef för varumärket Comviq som ägs av Tele2.

Enligt Comviq är konkurrenternas snittpris för en gigabyte data utomlands i EU-länder 1766 kronor, inklusive olika former av utlandserbjudanden. Comviq uppger också att 35 procent av mobiloperatörernas intäkter för roaming i dag kommer från en procent av användarna.

– Istället för att tjäna mycket på få kunder hoppas vi tjäna lite mindre på många kunder, säger Magnus Larsson.

Det nya abonnemanget har ingen bindningstid eller uppsägningstid, och inte heller någon startavgift. Ett villkor är dock att minst hälften av trafiken konsumeras i Sverige.

– Abonnemanget är till för dem som bor i Sverige och reser. Det är inte ett abonnemang man kan köpa i Sverige och sedan bo i ett annat land. Vi kommer att kontakta de kunder som gör så, säger Magnus Larsson,

Kunder som bor i ett annat land kan dock välja att i stället teckna motsvarande abonnemang för 795 kronor i månaden.

EU-parlamentet har sedan flera år successivt reglerat roamingavgifterna inom EU. Hittills har regleringarna främst gällt det pris som operatörer får ta ut av varandra.

Nu förhandlas dock ett paket där ett av förslagen är att operatörerna inte ska få ta ut roamingavgifter av slutkunderna. Sverige och svenska operatörer har hittills ställt sig kritiska till paketet eftersom det finns en oro för att utländska operatörer i turistländer ändå ska ta ut roamingavgifter av svenska operatörer, som då inte kan täcka kostnaderna. Risken finns då för höjda mobilpriser i Sverige.

NyT: Är det nya abonnemanget ett svar på EU:s förslag till reglering som svenska operatörer kritiserat?

– Vi har vaknat lite sent. Men att reglera slutpriset är att börja i fel ända, säger Magnus Larsson.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt