40 tums OLED-TV nästa år

2009-05-14 09:54  

Elektroniktillverkaren Panasonic och kemijätten Sumitomo planerar att tillsammans börja producera stora tv-apparater med oled-skärmar nästa år.

Det är affärstidningen Nikkei som rapporterar om långt gångna planer på produktion av stora skärmar med organiska lysdioder, oled, avsedda för tv-tillverkning.

Panasonic har tidigare meddelat att man tänker investera i oled-produktion vid en av företagets stora fabriker. Produktionen ska komma igång sommaren 2010, men närmare planer är inte kända.

Enligt Nikkei tänker Panasonic med hjälp av Sumitomo tillverka 40 tums oled-tv som år 2015 ska kunna hålla ett pris i Japan på 10000 yen (830 kr) per tum.

Det betyder 33200 kronor för en 40-tums tv. Skärmen blir 3 mm tjock och 20 gånger så ljusstark som en plasmaskärm. Effekten på apparaten ska ligga kring 40 W.

Idag finns på marknaden en 11-tums oled-tv som lanserades av Sony för flera år sedan. Såväl Sony, som Samsung och Panasonic har presenterat planer på större oled-tv de kommande åren.

Håkan Abrahamson

Mer om: Oled-tv Lysdioder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt