3g-operatören Tre gör egna mobiler - till andra

2008-10-15 11:18  
Inq 1

Hong Kongbaserade Hutchison som äger Tre har ledsnat på dyra mobiler. Därför börjar Hutchison nu tillverka avancerade mobiler till lågpris i ett eget dotterbolag. Och säljer dem till andra.

Under varumärket Inq ska ett Hutchisonägt dotterbolag med samma namn börja göra avancerade mobiler till lågpris.

Mobilerna ska ha fullgod webbsurf och direktkontakt med nättjänster som Skype, Facebook och Ebay. Ändå ska de kunna säljas till konsumenter för omkring 50 dollar.

Inte bara för Tre
Även om Inq ägs av Hutchison är det inte frågan om exklusiva mobiler för operatören Tre.

- Det ska inte vara något servicebolag för Tre, utan ska sälja mobiler på den öppna marknaden, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig för Tre i Sverige.

Så när den första Inq-mobilen, Inq 1, kommer till Sverige och andra länder där Tre är verksamt, under första halvan av 2009, kan det lika gärna bli någon annan operatör som säljer dem.

Först till Australien och Storbritannien
Redan i år kommer mobilen till Storbritannien och Australien.

Mobilerna ska tillverkas i Kina av kontraktstillverkare som Flextronics and Foxconn.

Förinstallerade tjänster
Till skillnad från andra datorlika mobiler som har öppna operativsystem - Windows Mobile, Symbian, Mac OS eller Android - kommer Inqs mobiler att liksom standardmobiler ha ett slutet operativsystem, där normalt endast javaprogram kan installeras.

Men för att ge samma möjligheter som de betydligt dyrare datorlika mobilerna ska populära nättjänster vara förinstallerade i mobilerna.

Tre säljer sedan tidigare en specialtillverkad mobil med chattjänsten Skype förinstallerad.

Mats Lewan

Mer om: Hutchison Tre

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt