3G-nätet är klart<br></br>- tre år för sent

2006-12-01 10:04  
Färdig - men ändå inte färdig. Tele2 fortsätter att bygga på nätet, säger Niclas Palmstierna, Sverige-vd för Tele2.

I dag, den 1 december, rapporterar Telia Sonera och Tele2 till Post- och telestyrelsen att deras gemensamma 3G-nät nu når 8.860.000 invånare i Sverige. Därmed har villkoren för 3G-licensen uppfyllts, men tre år för sent.

De svenska licenserna för "den tredje generationens mobiltelefoni" delades ut i december 2000 och de fyra företag som fick licenser hade alltså tre år på sig att bygga ut sina nät.

Men det stod ganska snart klart att de lovat för mycket och när tidsfristen gick ut den 31 december 2003 var man långt ifrån målet.

Extra förlängning för Telenor och 3
PTS har sedan i olika omgångar förlängt tidsfristen. Den 9 augusti satte PTS upp de slutliga datumen för när de svenska 3G-näten skall vara fullt utbyggda.

1. Senast den 1 december 2006 för Telia Sonera och Tele2.

2. Senast den 1 juni för Telenor och 3.

Telenor, som tagit över Vodafones 3G-licens, bygger sitt riksnät tillsammans med operatören 3.

Enligt Telenors mobilnätschef Christer Petersson har man några hundra tusen kvar att bygga ut täckningen till.

- Men vi ligger bra till i nätutbyggnaden och kommer med god marginal att nå den täckning som PTS föreskrivit till och med utgången av maj 2007, säger Christer Petersson i ett pressmeddelande på fredagen.

Telia bygger ut Gsm med Edge-teknik
Telia Sonera och Tele2 delar på en 3G-licens och bygger nätet genom det gemensamma bolag Svenska Umts-nät AB.

Både Telia Soneras mobilnätschef Tommy Ljunggren och Tele2:s Sverige-vd Niclas Palmstierna säger i dag utbyggnaden av både Gsm-nätet och 3G-nätet fortsätter för att kunna möta kundernas ökade krav på snabbt 3G-nät som klarar stora dataöverföringar.

- Vi ser redan nu hur populärt det är att se på film och teve i mobilen och hur våra företagskunder ökar mobiliteten för sina medarbeter, säger Niclas Palmstierna.

Och Telias mobilnätschef Tommy Ljunggren säger att till exempel att bygga ut sitt Gsm-nät med Edge-teknik, vilket gör Gsm-nätet fyra gånger så snabbt som i dag.

- Redan i dag är mer än 60 procent av mobilnätet förstärkt med Edge-teknik. Edge finns nu i de flesta större städerna och utbyggnaden fortsätter så att Edge ska täcka 90 procent av Sverige yta 2008, säger Tommy Ljunggren.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt