3g-mobil sätter fart på insatsen

2009-03-17 23:00  

Räddningstjänstens insatsledare i Mölndal har fått en video-mobil i handen och direktsänder från olycksplatsen till kollegerna på ledningscentralen. Det leder till snabbare beslut om vilka som behöver rycka ut.

- Det blir lättare att se händelsens omfattning: hur krockade bilarna är, eller hur mycket det brinner, säger Anders Kimfors Nottorp, stabschef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Tidigare har lägesbeskrivningar från olycksplatser förmedlats muntligt på kommunikationsradio. Men genom ett forskningsförsök i Göteborg har räddningstjänst, ambulanssjukvård och Vägverkets trafikinformationscentral även fått tillgång till direktsända videosnuttar.

Live Response är namnet på det nya it-verktyget.

- Man vill inte ta upp för mycket tid i radiokanalerna med målande beskrivningar i ord, och här kan vi gå tillbaka och se sekvenser om igen, säger han.

För räddningstjänstens del är det insatsledaren på platsen som filmar. Det görs med en mobil som har försetts med ett särskilt program, där enstaka knapptryckningar räcker för att filma och sända.

Med teknik från företaget Bambuser förmedlas bilderna till ledningscentralen. Där presenteras de för ledningsoperatören tillsammans med en karta från Google eller Hitta, och bilder från närliggande vägverkskameror.

Ledningsoperatören kan skicka tillbaka chattmeddelanden som syns på mobilskärmen: "Gå lite närmare".

Den förbättrade lägesbeskrivningen gör att specialresurser kan sättas in snabbare.

- De tidigare systemen är ofta väldigt textfokuserade. De fungerar som dagböcker, där man förväntas skriva att "jag ringde till den-och-den, då-och-då". Det krockar med hur personalen faktiskt arbetar under insatser, säger forskaren och projektledaren Jonas Landgren.

I förlängningen skulle även filmsnuttar från andra medarbetare eller medborgare kunna ledas in i systemet.

En övergripande målsättning är att såväl brandkåren som polisen, sjukvården och Vägverket ska få tillgång till en gemensam lägesbild.

Bygger på mångårig forskning

Verktyget Live Response bygger på forskning som bedrivits sedan 2001, om vilken information som larmmyndigheternas medarbetare behöver på insatsplatser. Relaterat till detta pågår även ett större treårigt forskningsprojekt, ”Gemensam lägesbild”, som har en budget på cirka 4 miljoner kronor.

Projektet samordnas av fordons- och it-inriktade Viktoriainstitutet tillsammans med institutionen för tillämpad it vid Göteborgs universitet. Forskaren Jonas Landgren, som leder projektet, är verksam vid bägge.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt