3d-skrivare tar plats i skolan

2014-06-24 06:15  

Smycken, husmodeller och personliga skal till mobilen. På Viktor Rydbergs högstadieskola i Danderyd har 3d-skrivare flyttat in i tekniksalen.

När Ny Teknik besöker skolan en dryg vecka före skolavslutningen står Tomass Wilson vid 3d-skrivaren och ser hur lager efter lager växer fram av den modell han har skapat i datorn. Formerna är komplexa, och utskriften tar tid.

– Det är kul att se hur skrivaren jobbar, säger han och förklarar att det är en verklig modell av ett redskap som används i ett populärt dataspel.

Högstadieeleverna har jobbat två veckor med kursen ”3d-printing och design”. I morgon är det utställning.

– Skrivaren lär få gå hela natten, säger läraren Anders Gölstam som tillsammans med kollegan Christin Lindborg håller ett vakande öga över projekten.

Med enkla 3d-program har eleverna designat egna föremål som de sedan kan skriva ut i 3d-printern. Johanna Wikström, som går i nian, har skulpterat en dödskalle.

Åttondeklassaren Andreas Wrife i bänken framför berättar att han har ägnat halva natten åt att bygga en skalenlig modell av familjens hus. Inför utställningen hoppas han även kunna printa ut sina morföräldrars hus. Personliga Iphone-skal är också populärt. Skolan köpte in sin första 3d-skrivare i höstas. Ytterligare två har hyrts in för den här kursen. Christin Lindborg berättar att tekniken används till exempel för att bygga prototyper till tävlingen Finn Upp.

– Men den stora vinsten är att eleverna utvecklar sina matematiska förmågor genom att arbeta med 3d-program. Att kunna skriva ut är en rolig belöning på slutet.

När Skolinspektionen nyligen granskade teknikundervisningen i grundskolan fick den hård kritik. I stället för att öka teknikintresset, som är syftet, så minskar det. Undervisningen på högstadiet kan ske på mellanstadienivå och ofta saknas det undervisningsmaterial.

Lars Lingman, utvecklingsledare på stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, säger att nya verktyg ökar både intresset och engagemanget. Därför använder man inte bara 3d-skrivare, utan också dator­spelet Minecraft i undervisningen och legorobotar för att lära ut programmering.

Nästa steg är ett eget ”Makerspace”, en teknikverkstad för skapande där 3d-skrivare samsas med elektronik och andra maskiner.

– Det blir en kombinerad teknik-, slöjd- och bildsal där lärarna kan inspireras och införliva tekniken i undervisningen, säger han.

Marie Alpman

Mer om: 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt